Annons

KrylBostäder lämnar hyresförhandling

Avesta Hyresgästföreningen och KrylBostäder, tidigare Nya Byn, har misslyckats med att förhandla fram nya hyror. KrylBostäder begärde hyresförhandlingar i slutet av juni men igår meddelade företaget att man lämnar förhandlingarna.

Hyresgästföreningen uppmanar nu hyresgästerna i Krylbo och Karlbo att fortsätta att betala sin gamla hyra och att inte skriva under några papper från KrylBostäder om en ny hyra.

Hyresgästföreningen har tidigare fört informella diskussioner med företaget där man ställt krav på att förvaltningen av de 700 lägenheterna ska förbättras, att underhåller sköts på ett bättre sätt och att felanmälan ska fungera. Om kraven uppfylldes var Hyresgästföreningen villig att förhandla om hyreshöjningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyrorna hos KrylBostäder har inte förhandlats sedan 2006 och KrylBostäder ville i den förhandling som skett under juli månad och som alltså avbröts av företaget igår, höja den genomsnittliga kvadratmeterhyran i sina lägenheter från dagens 760 kronor till 850 kronor.

– KrylBostäder har lämnat yrkande på hyreshöjningar men inget underlag och det kan vi inte gå med på. De måste visa vilka grunderna för höjningarna är, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Annons

Föreningen vill också ha en överenskommelse som innehåller konkreta satsningar på underhåll och förvaltningskvalitet, som man tidigare fört fram i de informella diskussioner som förekommit.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

I ett pressmeddelande skriver Hyresgästföreningen att man uppmanar hyresgästerna hos KrylBostäder till följande:
– Fortsätt betala den nuvarande hyran, acceptera inte någon hyreshöjning.
– Skriv inte under något papper från KrylBostäder där ni accepterar en hyreshöjning
– Kontakta Hyresgästföreningen så fort ni hör något från KrylBostäder med anledning av den strandade förhandlingen.

Hyresgästföreningen vände sig i början av juni till hyresnämnden med en stämning mot KrylBostäder. Föreningen kräver i det ärendet att företaget betalar tillbaka 1,3 miljoner kronor i icke förhandlade hyreshöjningar. Läs mer här.

Annons

Hem & Hyra har mailat KrylBostäders vd Christian Kirkman-Möller för kommentar.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.