HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kvinnlig bostads-vd tjänar tio procent mer än manlig

Nyheter Kvinnliga vd:ar i kommunala bostadsbolag har i snitt 7 600 kronor mer än sina manliga kollegor, visar Hem & Hyras kartläggning. Kvinnorna har också ansvar för betydligt större bolag.
Foto: Kristina Sahlén
Anette Sand, vd för Familjebostäder i Stockholm är bäst betald av de kvinnliga vd:arna för kommunala bostadsbolag.

Hem & Hyra har kartlagt löner och villkor för alla vd:ar i landets kommunala bostadsbolag. En fjärdedel av de som arbetar heltid i bolaget är kvinnor.

Kartläggningen visar att de har tio procent högre lön än sina manliga kollegor: 85 100 kronor, jämfört med männens 77 500 kronor i snittlön per månad (se grafik längst ner).

Läs ocksåBostadstopparnas miljonlöner - här är de vd:ar som tjänar mest

En förklaring kan vara att de chefar över större företag. De kvinnliga vd:arna hade i genomsnitt 4 500 lägenheter i sina bolag, medan männen hade ansvar för drygt 3 000 lägenheter. Det är också vanligare att kvinnorna finns i storstadsområdena.

Bäst betald av kvinnorna är Anette Sand, vd för Familjebostäder med 19 000 lägenheter i Stockholms stad. Hem & Hyra följde henne under en arbetsdag för att få veta vad en vd egentligen gör på jobbet.

Hon är först förvånad att kvinnolönerna i snitt ligger högre än männens, men säger sedan att de kvinnor som söker chefstjänster på Familjebostäder oftast har högre utbildning och mer längre erfarenhet än männen.

Läs ocksåSå gör hon skäl för pengarna

– När jag började i branschen i slutet av 70-talet var jag väldigt ensam som tjej. Nu – poff! – är det mest tjejer som söker och de har bättre cv:n än killarna. Naturligtvis finns det många killar som också är vassa, men de söker sig nog oftare till privata bolag.

När det gäller tjänstebil är männen dock mer gynnade. 31 procent av männen har tjänstebil, men bara 16 procent av de kvinnliga vd:arna.

Mest jämlika är villkoren som handlar om uppsägningstider och avgångsvederlag. Ungefär 70 procent kan få en årslön om de får sparken – och det gäller båda könen.

Läs ocksåUppsalahem internationellt miljöprisat

Fakta: Om undersökningen

Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i alla kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor 1 oktober 2017.

  • Totalt svarade 269 personer.
  • 219 av dem hade heltidstjänst i bostadsbolaget.
  • Deras medellön var 79 400 kronor i månaden.
  • En tredjedel hade en årslön på över en miljon kronor.
  • 71 procent kan få en årslön eller mer om de blir uppsagda.
  • Se alla löner här.
Läs också Fastighetsägaren Trianon indragen i korruptionshärva Hon bär den dyraste soppåsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.