Annons

Bostadstopparnas miljonlöner – här är de vd:ar som tjänar mest

Nyheter Var tredje vd i landets kommunala bostadsbolag har en årslön på över en miljon kronor. Det visar Hem & Hyras stora kartläggning. Här kan du se vad alla vd:ar tjänar.
Fredrik Törnqvist på Stångåstaden, Pelle Björklund på Svenska bostäder och Ulf Rohlén på Örebrobostäder tjänar mest.

Vartannat år har Hem & Hyra kartlagt löner och villkor för de högsta cheferna i landets alla kommunala bostadsbolag. Och det är inte bara de största bolagen i de största städerna som ligger i topp – se tabellen längst ned.

Allra bäst betalar, som vanligt, Stångåstaden i Linköping, vars vd Fredrik Törnqvist får 157 000 kronor i månaden. Han säger sig vara nöjd med det, men Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningens region Sydost, tycker att det sticker i ögonen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns ingen anledning att Stångåstaden ska ligga så mycket över andra motsvarande bolag. Jag tycker det är en etisk, moralisk fråga att man inte ska ligga omotiverat högt i lön, säger han.

På två år har vd:arnas medellön höjts med 8,8 procent, samtidigt som andra kommunanställda har fått 6,0 procents höjning.

Därmed fortsätter lönegapet att växa. Sedan Hem & Hyras första totala kartläggning 2011 har de kommunanställdas löner i snitt ökat från 25 000 till 29 600 kronor i månaden. Det innebär en höjning med drygt 4 600 kronor eller 19 procent på sex år.

Annons
Läs ocksåKvinnlig bostads-vd tjänar tio procent mer än manlig

Under samma tid har vd:arna i de kommunala bostadsbolagen fått 27 procent mer. I kronor räknat är deras månadslön 17 000 kronor högre än för sex år sedan. Snittet ligger nu strax under 80 000 kronor i månaden.

Frågan är vad vd-lönerna innebär för hyresgästerna. Politikerna som sätter vd:arnas löner brukar säga att man måste betala bra för att få en duglig chef – och att det är något som hyresgästerna tjänar på.

Kanske är de värda sina pengar? Hem & Hyra bestämde sig för att kolla vad en vd gör på jobbet. Frågan gick till Fredrik Törnqvist på Stångåstaden, men han tackade nej.

Läs ocksåSå gör hon skäl för pengarna

I stället fick vi följa vd:n för Familjebostäder i Stockholm – en av de ovanligt välbetalda kvinnorna.

Annons
Högsta vd-lönerna – och alla löner län för län

(klicka på pilarna högst upp för att hitta ditt län)


Fakta: Kartläggningen av vd-löner

Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i alla kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor 1 oktober 2017.

  • Totalt svarade 269 personer.
  • 219 av dem hade heltidstjänst i bostadsbolaget.
  • Deras medellön var 79 400 kronor i månaden.
  • En tredjedel hade en årslön på över en miljon kronor.
  • 71 procent kan få en årslön eller mer om de blir uppsagda.

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.