HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadstopparnas miljonlöner – här är de vd:ar som tjänar mest

Nyheter Var tredje vd i landets kommunala bostadsbolag har en årslön på över en miljon kronor. Det visar Hem & Hyras stora kartläggning. Här kan du se vad alla vd:ar tjänar.
Fredrik Törnqvist på Stångåstaden, Pelle Björklund på Svenska bostäder och Ulf Rohlén på Örebrobostäder tjänar mest.

Vartannat år har Hem & Hyra kartlagt löner och villkor för de högsta cheferna i landets alla kommunala bostadsbolag. Och det är inte bara de största bolagen i de största städerna som ligger i topp – se tabellen längst ned.

Allra bäst betalar, som vanligt, Stångåstaden i Linköping, vars vd Fredrik Törnqvist får 157 000 kronor i månaden. Han säger sig vara nöjd med det, men Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningens region Sydost, tycker att det sticker i ögonen.

Läs ocksåKvinnlig bostads-vd tjänar tio procent mer än manlig

– Det finns ingen anledning att Stångåstaden ska ligga så mycket över andra motsvarande bolag. Jag tycker det är en etisk, moralisk fråga att man inte ska ligga omotiverat högt i lön, säger han.

På två år har vd:arnas medellön höjts med 8,8 procent, samtidigt som andra kommunanställda har fått 6,0 procents höjning.

Därmed fortsätter lönegapet att växa. Sedan Hem & Hyras första totala kartläggning 2011 har de kommunanställdas löner i snitt ökat från 25 000 till 29 600 kronor i månaden. Det innebär en höjning med drygt 4 600 kronor eller 19 procent på sex år.

Läs ocksåSå gör hon skäl för pengarna

Under samma tid har vd:arna i de kommunala bostadsbolagen fått 27 procent mer. I kronor räknat är deras månadslön 17 000 kronor högre än för sex år sedan. Snittet ligger nu strax under 80 000 kronor i månaden.

Frågan är vad vd-lönerna innebär för hyresgästerna. Politikerna som sätter vd:arnas löner brukar säga att man måste betala bra för att få en duglig chef – och att det är något som hyresgästerna tjänar på.

Kanske är de värda sina pengar? Hem & Hyra bestämde sig för att kolla vad en vd gör på jobbet. Frågan gick till Fredrik Törnqvist på Stångåstaden, men han tackade nej.

Läs ocksåBessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget

I stället fick vi följa vd:n för Familjebostäder i Stockholm – en av de ovanligt välbetalda kvinnorna.

Högsta vd-lönerna – och alla löner län för län

(klicka på pilarna högst upp för att hitta ditt län)


    
Fakta: Kartläggningen av vd-löner

Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i alla kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor 1 oktober 2017.

  • Totalt svarade 269 personer.
  • 219 av dem hade heltidstjänst i bostadsbolaget.
  • Deras medellön var 79 400 kronor i månaden.
  • En tredjedel hade en årslön på över en miljon kronor.
  • 71 procent kan få en årslön eller mer om de blir uppsagda.

 

Läs också Våldsam hyresvärd skrämmer hyresgäster: "Skäms att tala om var vi bor" Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.