Annons

Miljonlöner även inom Hyresgästföreningen

Nyheter Hem & Hyra kunde i förra veckan berätta att var tredje vd i de kommunala bostadsbolagen tjänar över en miljon kronor per år. Även inom Hyresgästföreningen har de högsta ansvariga miljoninkomster.
Foto: Christian Gustavsson/montage
Förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren har årsinkomster över en miljon kronor.

Marie Linder, som är förbundsordförande för Hyresgästföreningen, har ett arvode på 113 775 kronor i månaden.

Nivån bestäms av förbundsstyrelsen. Ordförande för arbetgivargruppen där är Hans Eklund. Han säger att man har tittat på hur jämförbara organisationer arvoderar sina ordförande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

–Då ligger Marie Linders arvode på intet sätt i topp. Vi vill ha kompetenta företrädare för organisationen och en förbundsordförande är i praktiken alltid tillgänglig och i tjänst.

– Dessutom förväntar sig medlemmarna att våra företrädare ska vara riktigt duktiga på det de gör. Och det är Marie Linder. Då är dessa ersättningsnivåer fullt rimliga, säger Hans Eklund.

Den högste tjänstemannen, förbundschef Jonas Nygren, har en ersättning på 108 000 kronor i månaden. Här är det Marie Linder som sätter lönen.

Annons
Läs ocksåBostadstopparnas miljonlöner - här är de vd:ar som tjänar mest

– Jonas Nygren är högsta ansvarig för över 800 anställda runt om i landet. Vill vi som organisation ha de allra bästa företrädarna för att kunna driva medlemmarnas frågor på ett bra sätt så behöver vi också erbjuda löner som ligger i nivå med liknande uppdrag i andra organisationer. Det har Jonas Nygren, säger hon.

Hyresgästföreningen redovisar numera öppet ersättningar och villkor för de två högsta företrädarna, men när Hem & Hyra frågar de nio regioncheferna om deras löner hänvisar de till Jonas Nygren.

Han lämnar inte ut dessa uppgifter med hänvisning till att de är tjänstemän.

Läs ocksåKvinnlig bostads-vd tjänar tio procent mer än manlig

Hem & Hyra har i stället hämtat uppgifter från Skatteverket om regionchefernas ”inkomst av tjänst” för 2016. I denna siffra kan dock inkomster från andra håll än Hyresgästföreningen ingå, liksom olika avdrag. Därför går det inte att utläsa deras månadslöner.

Annons

Det man ändå kan se är att skillnaderna verkar vara stora: deras inkomst av tjänst varierar från en halv till en miljon kronor på ett år.

Hur är det med lönerna på medlemstidningen Hem & Hyra då?

Vd och chefredaktör Susanna Skarrie har en månadslön på 76 200 kronor. Själv tjänar jag 46 354 kronor i månaden.

Läs också Så gör hon skäl för pengarna Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.