Annons

Lägenhetsbristen kan ledatill olovlig uthyrning i Falun

Falun Kopparstaden vill stävja olovlig andrahandsuthyrning. Nu ska kontrollen av vilka som verkligen bor i lägenheterna prioriteras och bostadskön har öppnats för 16-åringar.

Hem & Hyra skrev för några veckor sedan om hyresgästerna som inte finns, de som inte kan få egna hyreskontrakt utan tvingas flytta runt i olika andrahandslägenheter.

I Falun säger kommunala Kopparstaden att de ska prioritera kontrollen av vilka som bor i deras lägenheter för att på så sätt komma tillrätta med den olovliga andrahandsuthyrning företaget misstänker kan förekomma i de områden där det råder bostadsbrist.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kopparstadens marknadschef Elke Herbst säger att företaget reagerat direkt på de fall som kommit till deras kännedom men att man inte vet hur stor andrahandsuthyrning utan deras tillstånd kan vara:

– Vi har ingen känsla för hur vanligt det är men min gissning är att bristen på bostäder i vissa områden, centrala Falun till exempel, tyvärr bidrar till att man hyr ut sin lägenhet utan vårt godkännande.

Annons

I Gävle har det kommunala bostadsföretaget Gavlegårdarna märkt att många föräldrar med många köpoäng hyr lägenheter som de låter sina vuxna barn bo i. Förekommer det hos Kopparstaden också?

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

– Min bild är att många inte förstår att poängen är personlig. Vi nekar alltid när vi vet att föräldrar vill hyra åt sina myndiga barn. För att ungdomarna ska få en bättre chans till eget kontrakt till sitt första boende när de är myndiga och har egen inkomst så har vi öppnat kön från och med 16 år för ungdomar i Falu kommun. Detta innebär att de kan samla på sig poäng och därmed ha en bättre chans i bostadskön den dagen det är dags.

Kopparstaden letar inte aktivt efter olovlig andrahandsuthyrning utan oftast handlar det om tips eller att anställda anar oråd säger Elke Herbst:

Annons

– När vi får ett sådant ärende så uppmanar vi till att de omgående säger upp längenheten. Vi har inte vräkt någon. Däremot har vi gått ut med varningar och då har man rättat till det eller valt att säga upp lägenheten.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom
Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.