Annons

Lägger fokus på andrahand

Falun Bostadsbristen ger många följdproblem, olovlig andrahandsuthyrning bland annat. Gavlegårdarna informationssatsar nu i frågan och Kopparstaden i Falun har problemet under lupp.
Gavlegårdarna startar en informationskampanj om andrahandsuthyrning och vilka regler som gäller för alla parter. Foto: LENA MATTSSON, I Falun råder också bostadsbrist och Kopparstaden har problemen runt andrahandsuthyrning "under lupp". Foto: LENA MATTSSON

Efterfrågan på lediga bostäder i Gävle är stor och i dess följd kommer olovlig andrahandsuthyrning, trångboddhet och försäljning av kontrakt. För  två år sedan upptäckte det kommunala bostadsföretaget att en robot tagit över deras hemsida och att alla lägenhetserbjudanden som lades upp gick till en person som sedan sålde kontrakten vidare. (Läs artikeln här)

Gavlegårdarna har även tidigare drivit frågan om olovlig andrahandsuthyrning men nu gör man en extra satsning och informerar via annonser, på bland annat Blocket, Facebook och sin egen hemsida.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

I ett pressmeddelande skriver företagets bostadskonsulent Roberth Krantz att man månar om att som kommunalt bolag ha ett rättvist system för förmedlandet av längenheter och att olovlig andrahandsuthyrning kan leda till att båda parter mister lägenheten.

Han påpekar också att det inte är tillåtet för föräldrar som köat länge hos Gavlegårdarna att skaffa en lägenhet som de sedan lånar eller hyr ut till sina barn. Den som skrivit på kontraktet måste också vara folkbokförd på adressen, ingen annan kan bo där.

Annons

– Våra regler är tydliga; studier eller arbete utomlands och att prova på att vara sambo är de enda giltiga skälen till att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Då kan man få tillstånd i 12 månader med möjlighet till förlängning i 11 månader. Det krävs också skriftligt tillstånd för att få hyra ut, står det vidare i pressmeddelandet.

Läs ocksåBor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Även hos kommunala Kopparstaden i Falun finns samma problem. Där gör man en kontroll efter två månader av att personen som står på kontraktet verkligen bor och är folkbokförd i lägenheten.

– Vi har frågan under lupp och är väldigt noga att med att informera om reglerna när kontrakt skrivs. Våra bovärdar har bäst koll på vem som bor i lägenheten och de rapporterar om de anar oråd, skriver Stefan Carlsson på Kopparstaden i ett mail till Hem & Hyra.

Annons

Gavlegårdarna har dragit många misstänkta av fall av olovlig uthyrning till hyresnämnden. (Här kan du läsa om några av de fallen.)

Läs ocksåBytte till sig drömlägenhet – hyrde ut den svartBildbeviset. Ett annat namn hade klistrats upp på kvinnans dörr.

Läs artikeln om Abdulkadir Abdullahi Abdulwahab som var nära att bli vräkt från sin lägenhet efter att ha skrivit bort sitt besittningsskydd utan att själv ha förstått det. Gavlegårdarna svarar i den här artikeln.

Läs också Därför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav" Åkte till Gambia och blev sen med hyror – därför får hyresgästen ändå bo kvar Hyrde otillåtet i andra hand i fem år - därför får han ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.