Annons

Lägger fokus på andrahand

Falun Bostadsbristen ger många följdproblem, olovlig andrahandsuthyrning bland annat. Gavlegårdarna informationssatsar nu i frågan och Kopparstaden i Falun har problemet under lupp.
Gavlegårdarna startar en informationskampanj om andrahandsuthyrning och vilka regler som gäller för alla parter. Foto: LENA MATTSSON, I Falun råder också bostadsbrist och Kopparstaden har problemen runt andrahandsuthyrning "under lupp". Foto: LENA MATTSSON

Efterfrågan på lediga bostäder i Gävle är stor och i dess följd kommer olovlig andrahandsuthyrning, trångboddhet och försäljning av kontrakt. För  två år sedan upptäckte det kommunala bostadsföretaget att en robot tagit över deras hemsida och att alla lägenhetserbjudanden som lades upp gick till en person som sedan sålde kontrakten vidare. (Läs artikeln här)

Gavlegårdarna har även tidigare drivit frågan om olovlig andrahandsuthyrning men nu gör man en extra satsning och informerar via annonser, på bland annat Blocket, Facebook och sin egen hemsida.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I ett pressmeddelande skriver företagets bostadskonsulent Roberth Krantz att man månar om att som kommunalt bolag ha ett rättvist system för förmedlandet av längenheter och att olovlig andrahandsuthyrning kan leda till att båda parter mister lägenheten.

Han påpekar också att det inte är tillåtet för föräldrar som köat länge hos Gavlegårdarna att skaffa en lägenhet som de sedan lånar eller hyr ut till sina barn. Den som skrivit på kontraktet måste också vara folkbokförd på adressen, ingen annan kan bo där.

Annons

– Våra regler är tydliga; studier eller arbete utomlands och att prova på att vara sambo är de enda giltiga skälen till att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Då kan man få tillstånd i 12 månader med möjlighet till förlängning i 11 månader. Det krävs också skriftligt tillstånd för att få hyra ut, står det vidare i pressmeddelandet.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Även hos kommunala Kopparstaden i Falun finns samma problem. Där gör man en kontroll efter två månader av att personen som står på kontraktet verkligen bor och är folkbokförd i lägenheten.

– Vi har frågan under lupp och är väldigt noga att med att informera om reglerna när kontrakt skrivs. Våra bovärdar har bäst koll på vem som bor i lägenheten och de rapporterar om de anar oråd, skriver Stefan Carlsson på Kopparstaden i ett mail till Hem & Hyra.

Annons

Gavlegårdarna har dragit många misstänkta av fall av olovlig uthyrning till hyresnämnden. (Här kan du läsa om några av de fallen.)

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Läs artikeln om Abdulkadir Abdullahi Abdulwahab som var nära att bli vräkt från sin lägenhet efter att ha skrivit bort sitt besittningsskydd utan att själv ha förstått det. Gavlegårdarna svarar i den här artikeln.

Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.