Annons

Lediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad

Svenljunga Drygt 50 lägenheter ut på marknaden i Svenljunga och Tranemo. Det blir resultatet när Migrationsverket säger upp sina kontrakt. Men innan nya hyresgäster kan flytta in ska bostäderna renoveras.
Foto: Karin Gistedt/Svenbo
När Migrationsverket säger upp sina kontrakt får Svenbo tillbaka 34 lägenheter att hyra ut. "Men först måste lägenheterna renoveras", säger vd:n Fredrik Wahlberg.

I närmare 20 år har Migrationsverket hyrt lägenheter av Svenbo i Svenljunga och Tranemobostäder i Tranemo. Lägenheterna har gått till asylsökande som behövt tillfälligt boende. Men nu har antalet asylsökande till Sverige minskat och Migrationsverket vill säga upp kontrakten.

Närmare hälften av de 34 lägenheter som Migrationsverket hyrt av Svenbo ligger i Svenljunga, Hillared och Sexdrega. Orter där efterfrågan på bostäder är stor. Men det kommer även att bli lediga lägenheter i Överlida, Holsljunga, Mjöbäck och Östra Frölunda. Beskedet om den kommande uppsägningen välkomnas av Svenbos vd Fredrik Wahlberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har 233 aktivt sökande i vår bostadskö, säger han.

Någon formell uppsägning har ännu inte lämnats in. Men enligt de uppgifter Wahlberg har fått är planen att Migrationsverket ska lägenheterna i Boråsområdet i augusti nästa år. Därefter ska lägenheterna renoveras innan de kan komma ut på marknaden igen. Under de år som Migrationsverket har hyrt lägenheterna har många människor flyttat in och ut vilket medfört ett hårt slitage.

Annons

– Vi anar att det finns ett stort renoveringsbehov. Men eftersom vi i nuläget inte kommit åt att göra någon besiktning vet vi inte hur lång tid den kommer att ta eller vad kostanden blir, säger Fredrik Wahlberg.

Läs ocksåEfter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.

Även Tranemobostäders vd Annika Björklund Fagrell ser fram emot att få ytterligare 17 lägenheter att hyra ut i Tranemo, Dalstorp och Limmared.

Tranemobostäders vd Annika Björklund Fagrell ser fram emot att få ytterligare 17 lägenheter att hyra ut.

– Vi har i dag cirka 1 200 sökande i vår bostadskö. Sedan kan det ju vara så att man står i kö för att man vill ha en bostad längre fram eller för att man vill söka sig ett ett speciellt område, säger Annika Björklind Fagrell.

Annons

Hur snabbt kan de här 17 lägenheterna bli tillgängliga för andra hyresgäster?

Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

– Det vet jag inte. Men jag tror att det kommer bli en successiv avveckling. Inte att de lämnar över en natt. Vi har hela tiden haft en god relation och dialog med Migrationsverket och så blir det säkert även nu, säger Annika Björklund Fagrell.

Läs också Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Oklara affärer sätter stopp för flyktingboende i Älgarås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.