Annons

Lönen avgör om du får lägenhet i Västerbotten

Västerbotten Hälften av de kommunala bolagen i Västerbotten kräver att du ska ha en viss inkomst för att få hyra lägenhet. Det visar Hem & Hyras granskning.
Foto: Svenska Grafikbyrån
De kommunala bolagen somkräver en viss inkomst är gulmarkerade. De bolag som inte kräver en viss inkomst för att hyra ut är rosafärgade.

Har du låg lön, men behöver stor lägenhet? Då kan det bli nobben hos bostadsbolaget. Hem & Hyra har kollat vad som gäller hos bolagen i Norr- och Västerbotten.

Fast jobb, inga betalningsanmärkningar och inget socialbidrag är inte de enda kriterierna som bolagen sätter upp för att hyra ut sina lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hälften av de kommunala bolagen i Västerbotten och fem i Norrbotten, kräver att du som bostadssökande har en viss inkomst för att få hyra, visar Hem & Hyras enkät där bolagen bland annat fick svara på frågan: ”Måste den bostadssökande ha en viss inkomst?”.

Topbostäder i Gällivare svarar att de använder sig av ”Försäkringskassans uträkningar hur mycket man ska ha kvar sedan hyran är betald”.

Kalixbostäder vill att du ska ha ”regelbunden inkomst”. Skebo i Skellefteå ” gör en rimlighetsbedömning från fall till fall”, medan AB Bostaden vill att den bostadssökande ”ska ha inkomst så att hyran rimligen kan betalas”.

Annons
Läs ocksåUthyrningskrav 2012 Västerbottens län

Hur går detta till i praktiken?

– När en kund tackat ja till en lägenhet gör vi en kreditprövning, visar det sig att kunden har en årsinkomst mycket under 140 000 kronor tar vi personlig kontakt för att se vilka planer personen har för att klara hyran, säger Maria Söderström, chef för AB Bostadens kundcenter.

Det händer med jämna mellanrum att Bostaden tar kontakt med blivande hyresgäster för att diskutera deras ekonomi.

– Vår utgångspunkt är att tro på människors goda vilja att betala sin hyra. Visst förekommer det att vi tackar nej till någon kund, men det sker oftast i kombination med att personen har betalningsanmärkningar.

Annons

Fyra privata bostadsbolag i de två länen svarade på enkäten, endast ett, Akelius, kräver en viss inkomst, eller borgensman. Lerstenen i Umeå, Rawi i Piteå och LKAB fastigheter har inget inkomstkrav.

Alla bolag som svarat på enkäten, 29 kommunala och 4 privata bolag, accepterar A-kassa som inkomst, förutom LKAB fastigheter och Akelius.

Här kan du se vilka andra krav bolagen i Västerbotten har för att hyra ut sina lägenheter.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.