Annons

Lönsamt att äga hyresbostäder

Nyheter Sveriges fastighetsägare är nöjda med lönsamheten och ser hoppfullt på framtiden, trots kriser i omvärlden. Delvis beror det på hyressättningssystemet.

Branchorganisationen Fastighetsägarna undersöker två gånger per år hur deras medlemmar ser på sin ekonomi och framtid, bland annat.

65 procent uppger att de har bra eller mycket bra lönsamhet. Bland annat beror det på bostadshyrorna. Medan hyrorna för kontor, butiker och industrilokaler har legat oförändrade för de flesta fastighetsägare, har de ökat för bostäderna. Det förklaras i undersökningen av ”den speciella situation som följer av hyresregleringen”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Sett över tiden är bostadsfastigheter mindre konjunkturkänsliga än andra fastigheter. Bostadsmarknaden är ganska stabil, särskilt i storstäderna, och i tider när till exempel kontor blir olönsamma ligger bostäderna kvar på samma lönsamhetsnivå, säger Christer Jansson, vd på Fastighetsägarna Stockholm.

Annons

Är det hyressättningssystemet som räddar fastighetsägarnas ekonomi i dåliga tider?

– Det är klart att har man ett reglerat system för hyrorna så kan det vara en stabiliserande komponent, men det som oftast påverkar ekonomin mer är vakanserna. Det beror i sin tur mest på arbetsmarknaden. Där den fungerar bra leder det till efterfrågan på kontor, butiker och även bostäder, säger Christer Jansson.

Läs ocksåSkyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Undersökningen visar att fastighetsägarna har en ganska dyster syn på den svenska ekonomins framtid. Nästan 40 procent tror att konjunkturen kommer att vika ytterligare under det kommande året.

Annons

Däremot är de optimistiska när det gäller den egna branchen. 40 procent spår ökad lönsamhet och en lika stor andel kommer att söka efter ytterligare fastigheter att köpa det närmaste året.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.