Annons

Malmöbo med svartkrut och IS-symboler kan förlora hyreskontrakt

Malmö Hyresgästen förvarade explosiva ämnen hemma i sin lägenhet. Fastighetsägaren anser att mannen utsatte grannarna för fara och har gått till domstol för att kunna kasta ut honom.

Femhundra narkotikaklassade tramadoltabletter som upptäcktes på Arlanda i ett postpaket från Tyskland gör att en hyresgäst i Malmö kan förlora sin bostad. Tullens fynd för drygt ett år sedan satte igång en kedja som nu har slutat i hyresnämnden i Skåne.

Bara några veckor efter att försändelsen fastnade i filtret på flygplatsen slog tullen till mot hyreshuset i östra Malmö där mottagaren bor. De tvingades snabbt att backa från den misstänktes lägenhet och kalla på polisens bombskydd. Vid sidan av mer narkotika hade de då hittat explosiva ämnen som svartkrut, en stor mängd fyrverkerier, stålkulor, en ”hemmagjord bomb” med stubintråd samt klistermärken med propaganda från IS, terrornätverket Islamiska staten.

Mannen, i trettioårsåldern, åtalades i höstas för narkotikabrott, smuggling och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rubriceringen syftar på de pyrotekniska prylar som åklagaren menar att hyresgästen hanterat utan de tillstånd som krävs. Rättegången väntas först i maj och Enligt åklagaren Elena Severin är alla hennes misstankar mot mannen avklarade i och med åtalet.

 Med tanke på vad som hittades här, har Säkerhetspolisen varit inkopplad i utredningen?

–Det är inget som jag kommenterar, säger hon.

Mannen har under polisförhören nekat till att ha tänkt skada någon. Den ”hemmagjorda bomb” som hittades ska ha varit avsedd för nyårsafton, menar han. IS-propagandan säger han sig ha fått från en gammal bekant och tar avstånd ifrån.

”Jag har verkligen inte velat använda detta för att skada någon och ber om ursäkt för detta”, sammanfattade han under förhör.

MKB, det kommunala bostadsbolaget, väntar inte på tingsrättens dom utan har redan sagt upp mannens hyreskontakt. Detta är sig inte något ovanligt utan följer ett tidigare mönster i Skåne där hyresvärdar säger upp kontrakt och går till hyresnämnden innan tingsrätten kommit fram till om det alls skett något brott. Hem & Hyra har rapporterat om fler liknade rättsfall som rört sprängmedel, kemikalier eller vapen i hyreshus.

MKB anser i detta fall att hyresgästen misskött sig till den grad att han inte kan bo kvar i hyreshuset. Det motiveras med förvaringen av de explosiva ämnena och pyrotekniken. Enligt fastighetsägaren har detta utsatt grannar och byggnad för fara. Uppsägningen ska nu bedömas i hyresnämnden.

– I det här enskilda fallet oroar vi oss inte just nu, polisen har ju tagit hand om det. Men visst blir man orolig när någon förvarar sprängämnen, kemikalier eller vapen i en lägenhet på ett sätt som kan orsaka skador hos grannar. Det hade varit en tragedi, säger Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB.

Den åtalade har ett omfattande brottsregister och har tidigare bland annat dömts för en liknande narkotikasmuggling via post samt för att ha ringt in ett falskt bombhot. Enligt uppgifter i tidigare domar lider mannen av en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det är oklart hur han i detalj ställer sig till MKB:s krav i hyresnämnden, men han vill inte flytta.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.