Annons

Mårten vann – slipper felaktig flyttnota

Nyheter ​Hyresgästen Mårten Svemark i Vellinge fick rätt mot hyresvärden Förvaltnings AB Kälken. Hovrätten ger inget prövningstillstånd vilket innebär att domen från tingsrätten står fast. Mårten slipper betala den saftiga flytträkningen på 41 000 kronor.
– Det känns fantastiskt skönt och befriande att till sist få ett slut på mardrömmen. Hyresvärden har förstört så mycket för oss genom att försöka lura till sig pengar för normalt underhåll av lägenheten som ju naturligtvis hyresvärden själv ska bekosta, säger en lättad Mårten Svemark.
 
Hem & Hyra har tidigare berättat om hur värden Peter Perulf på Förvaltnings AB Kälken krävde honom på hela renoveringssumman för omtapetsering och ny golvmatta trots att dessa inte bytts sedan fastigheten byggdes. Orimligt tyckte Mårten och vägrade betala.
 
Normalt sett ska fastighetsägaren göra åldersavdrag för det som måste ersättas. Och när underhållsintervallet löpt ut, som i Mårtens fall, kan värden inte kräva någon ersättning alls. Omtapetsering och golvbyte måste ändå ske.
 
Värden döms även att ersätta Mårten för förlorad arbetsinkomst med 7 000 kronor.
 
– Vi måste ha lagt ner hundratals timmar på allt arbete med att kolla upp lagar och göra alla skrivelser till tingsrätten. Skönt att det gav utdelning till slut, säger Mårten.

Annons
Fakta: Håll koll på intervallen


Du har rätt till underhåll vid vissa intervall. I Vellinge kommun är det 12 år för målning/tapetsering, 20 år för byte av plastmatta och 25 år för slipning av parkett. Det innebär även att värden ska göra åldersavdrag vid flyttnotan.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Skadorna var ”normalt slitage” - så bantar domstolen den dyra flyttnotan 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits" Rikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmälde Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.