Annons

Måste betala mer hyra för lås i porten

Örnsköldsvik Tryggheten att få låsa omkring sig på kvällen är en rättighet som de flesta av oss tar för givet. Hyresgästerna som bor på Landsjöbacken i Örnsköldsvik har inte den möjligheten. De bor nämligen i en fastighet som helt saknar portlås.​
De är alla överens om att de skulle känna sig tryggare om de visste att ytterdörren var låst på natten.
Vid ett flertal tillfällen har det hänt att överförfriskade personer valt att använda trapphuset som toalett och ibland även som övernattningsrum,.
– Dörrarna till lägenheterna är i ett så dåligt skick, så om någon vill bryta sig in behöver de inte jobba hårt för att få upp dem, säger en av hyresgästerna.
Som ett bevis på detta öppnas en dörr och en annan hyresgäst bekräftar att dörrarna är så tunna att man hör allt som sägs i trapphuset.
– Det var inte roligt när vi fick tillkalla polis för att avhysa en berusad och drogpåverkad person som levde om i trapphuset, säger en annan hyresgäst.
 
Fastigheten ägs av TS Fastigheter Örnsköldsvik och hyresgästerna säger att de vid ett flertal tillfällen bett hyresvärden om att få lås på dörren, men ingenting har hänt, tills nu.
– Vår hyresvärd skickade ut ett brev där han skriver att han ska sätta lås på porten, men att vi hyresgäster då måste betala 30 kronor extra varje månad i hyra, säger den upprörda hyresgästen.
 
Men ska inte trygghet få kosta?
– Ja, det ska få kosta, men varför ska vi betala extra för ett lås som borde sitta där som standard, säger en av hyresgästerna och de andra nickar instämmande.
– Vi hyresgäster anser att det är fel att vi ska betala 30 kronor i månaden så länge vi bor kvar. Det blir ju faktiskt till och med billigare om vi själva anlitar en låssmed och sedan skänker låset till hyresvärden.
Hyresgästerna vill vara anonyma.
Fastighetsägaren Thorbjörn Sundström menar att han bara följer det beslut som fattades i förhandlingen med Hyresgästföreningen.
– Jag har gett mina hyresgäster en möjlighet att välja vilket typ av lås de vill ha. De 30 kronorna som hyresgästerna nämner gäller om de väljer det dyrare alternativet, kodlås. Det billigare alternativet kostar hälften.
– Jag vill att mina hyresgäster ska trivas och jag vill självklart förbättra mina fastigheter, säger Torbjörn Sundström.
 

Annons
Annons
Fakta: Fakta: Portlås


Fastighetsägare är inte skyldiga att montera portlås. Om lås monteras har ägaren rätt, att efter förhandling, höja hyran med 0-30 kronor beroende på typ av lås.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Ambulanshjälp når fram även till låsta hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.