HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Måste jag flytta så slutar jag äta”

Västra Götaland Kvinnliga pensionärer är bland de hyresgäster som har sämst med pengar. Birgitta Leander, 76, får ångest varje höst när det kommer brev om att värden vill höja hyran. ”Till sist når man en gräns när man tvingas flytta” säger hon.
Birgitta Leander lever precis på gränsen för det som Göteborgs stad definierar som skälig levnadsnivå. För henne är varje besked om hyreshöjning en källa till oro. "Jag får spader, det ger mig sådan ekonomisk ångest" säger hon.

Birgitta Leander bor i Bö i ett hyreshus från 1940-talet. Precis som många ensamstående pensionärer har hon en väldigt tajt ekonomi. I en ny rapport pekas de ut som en av de allra mest sårbara grupperna vid större hyreshöjningar.

Birgittas inkomst är 500 kronor över EU:s fattigdomsgräns, den som brukar användas för att definiera ”fattigpensionärer”. Pengarna hon har över efter att hyran är betald ligger ungefär en hundralapp under Göteborg stads norm för skälig levnadsnivå för hennes åldersgrupp.

Läs ocksåDärför fick Ulf och Martina betala 10 000 kronor i veckanHamnen i Torekov samt Martina Hochfellner Svensson och Ulf Nordvall.

–  Jag har arbetat som bildkonstnär och får ut 12 300 kronor i pension, bostadsbidraget inkluderat. Hyran är 7 350 kronor. Hade jag inte haft lite ärvda pengar efter min mamma hade jag inte haft råd att köpa kläder och skor. Men jag knaprar hela tiden på mitt sparkapital. Vad händer den dagen jag bara har min pension och de höjer hyran?

Lägenheten, där Birgitta Leander har bott i 20 år, är en trea på 83 kvadratmeter.

Annons

– Visst kunde jag bo mindre. Men jag bor hos en privatvärd och de mindre lägenheterna i huset ligger fyra trappor upp utan hiss. Det är inget alternativ om man är 76 år och har ont i benet, säger Birgitta Leander.

Läs ocksåNya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg

Att flytta från området är heller inget hon vill.

– Jag trivs här och har mitt sociala nätverk här. Jag har inga kontakter i andra stadsdelar. Måste jag flytta faller alla förutsättningar för livskvalitet. Då slutar jag äta, säger Birgitta Leander.

Annons

Eftersom Birgitta Leander bor i en relativt välbärgad del av staden har de flesta av hennes bekanta en bättre ekonomi. Men en av hennes väninnor är förtidspensionär och har det också knapert.

Läs ocksåBoråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbakaKvinna fick tillbaka överhyra efter beslut i hyresnämnden.

– Hon har samma ångest varje höst. Det finns så många andra saker som är negativa med att bli äldre, att det då ska vara boendefrågan som plågar livet ur oss? Jag blir galen på att vi har den här politiken, säger Birgitta Leander.

Läs också Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.