Annons

Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000

Sjöbo Den kvinnliga hyresgästen eldade på uteplatsen så att räddningstjänsten fick rycka ut flera gånger. När hyresvärden ville vräka henne vägrade hon flytta - det står henne nu dyrt.
Foto: Gry Ellebjerg/domstolshandlingar

Den kvinnliga hyresgästen i Sjöbo kommun har eldat på sin uteplats vid ett flertal tillfällen. Hon har då bränt upp pinnar, bråte och böcker. Och vid flera tillfällen har räddningstjänsten fått rycka ut. Kvinnan har också plockat bort betongplattor runt uteplatsen och hon har dessutom har stört grannarna, skrikit och filmat dem. Allt detta påstår hyresvärden Sjöbohem. Hon har blivit tillsagd flera gånger men inget har hjälpt. Problemen har fortsatt och det är tillräckliga skäl för att slänga ut henne, menar det kommunala bostadsbolaget.

Sjöbohem försökte vräka henne redan förra sommaren. Bostadsbolaget bad Kronofogden om handräckning för att få ut den kvinnliga hyresgästen men hon vägrade flytta. I stället överklagade hon till tingsrätten som nu har prövat fallet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hand som håller i lagbok

Annons

Hyresgästen: ”Rätt att elda”

I domstolen försvarade hyresgästen sitt agerande. Hon hade inte alls stört grannarna, det var tvärtom de som hade trakasserat henne, ansåg hon. Hyresgästen medgav att hon hade eldat på uteplatsen men ansåg sig ha rätt att göra det. Hon tog bort betongplattor för att kunna odla och eftersom hon inte använde el i sin lägenhet stängde hon av den i elskåpet. Inget av det var skäl nog till att vräka henne, menade kvinnan.

Men domstolen ger hyresvärden rätt. Bevisningen är tung, flera grannar vittnar om de upprepade störningarna och Sjöbohem har tagit emot mellan femtio och sextio klagomål kopplat till den kvinnliga hyresgästen. Nu måste hon flytta. Störningarna som hon har utsatt sin omgivning för är av ”särskilt allvarligt slag”, står det i domen.

Annons
Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

Förutom att hon förlorar sitt hem måste hon dessutom stå för rättegångskostnaderna på närmare 90 000 kronor. Enligt tingsrätten var den skriftliga bevisningen mycket omfattande och hyresgästen ”tyngde processen” ytterligare genom att skicka in många yttranden till tingsrätten som krävde genomgång av hyresvärden, vilket gjorde det dyrare.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad.
  • Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.