Annons

Mikron tog eld – då blev Lotta av med lägenheten

Sollentuna Lotta Alms mikrovågsugn kortslöts och orsakade en brand i lägenheten. Nu förlorar hon kontraktet och tvingas betala rättegångskostnader på över 100 000 kronor.
Lotta Alm får inte flytta tillbaka till sin lägenhet som har renoverats efter branden.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att hyresgäster kan bli av med sitt kontrakt om lägenheten totalförstörs i en brand. Allt med stöd av hyreslagen som ger en hyresvärd rätt att säga upp en hyresgäst oavsett om personen har orsakat branden eller ej.

Senast i raden är Lotta Alm som hyrde en lägenhet av en bostadsrättsförening i Sollentuna som kastade ut henne efter en brand 2015, som orsakades av en kortslutning i mikrovågsugnen när hon var på jobbet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hon protesterade stämdes hon av bostadsrättsföreningen och nu går även Attunda tingsrätt på bostadsrättsföreningens linje. Domen i Attunda tingsrätt fastställer att hyresavtalet har förfallit och att hon ska betala rättegångskostnader på 114 000 kronor.

Lotta Alm har svårt att sätta ord på sina känslor.

– Det är fruktansvärt att man kan göra så mot en annan människa.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

En som är säker på att Lotta Alm inte har orsakat branden är Jan Elieson. Han var den som utredde brandorsaken i egenskap av brandinspektör vid Attunda brandkår, men är sedan årsskiftet pensionär.

–  Det är ställt utom all tvivel att branden började efter en kortslutning i mikrovågsugnen, säger han.

Han är väldigt förvånad över att Lotta Alm blir av med sin bostad efter branden.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Det är helt orimligt att hon ska bli av medlägenheten när hon inte varit vållande till branden. Det är en jättetragik, säger han.

Annons

Varför bostadsrättsföreningen Lantgården i Sollentuna väljer att inte låta Lotta Alm flytta tillbaka till lägenheten hon bott i de senaste 17 åren är svårt att få svar på.

Barbro Ahlqvist, ordförande i Bostadsrättsföreningen Lantgården i Sollentuna, vill inte svara på frågor.

– Du får prata med juristen.

Men det är ju bostadsrättsföreningen som sagt upp hyresgästen.

– Vi har bara följt lagar och regler.

Inte heller föreningens jurist Stefan Lindberg på SBC, Svensk Bostadsrättscentrum, vill uttala sig.

–  Domen kan överklagas till och med den 28 april och innan den vunnit laga kraft kommenterar vi inte ärendet, säger han.

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningens riksförbund, säger att det finns ett färdigt lagförslag om att ändra lagen så att den hyresgäst som inte är vållande till en brand får bo kvar om den vill.

Annons

– Regeringen har inte gjort något i frågan så det kanske är lämpligt att kontakta dem igen och uppmärksamma dem på att problemet kvarstår, säger hon.

Hennes erfarenhet är att de flesta hyresvärdar låter sina hyresgäster flytta tillbaka efter en brand.

– Men vissa tar chansen att bli av med människor och det är inte anständigt att göra så, säger hon.

Hon betonar att de som blir av med lägenheten efter en brand drabbas dubbelt.

– Först chocken över branden och alla saker som försvinner och sedan blir de av med sin lägenhet.

För Lotta Alm slutade kortslutningen i mikron med att hon nu bor i en dyr andrahandslägenhet. Men hon har inte gett upp hoppet om att få rätt mot föreningen.

– Jag tror jag kommer att överklaga domen, det är inte slut än, känner jag. När jag orkar ska jag skriva till bostadsministern att han måste ändra lagen. Ingen ska behöva drabbas som jag, säger hon

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.