HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljonprogram med miljardbehov

Nyheter Närmare en halv miljon lägenheter behöver renoveras inom den närmaste tiden. Kostnaden beräknas till minst 214 miljarder kronor.
Miljonprogramshus i Fittja utanför Stockholm.

De senaste åren har det gjort åtskilliga beräkningar på hur många av rekordårens slitna lägenheter som är i behov av renovering, och vad den totala prislappen skulle hamna på. 

Enligt en ny rapport från Trä- och möbelföretagen behöver 471 000 lägenheter byggda under rekordåren mellan 1960 och 1975 renoveras inom den närmaste tiden. Kostnaden beräknas landa på 214 miljarder kronor exklusive moms och eventuella ombyggnader av sociala skäl.
Av de 119 kommunala och privata fastighetsägare som intervjuats svarar nio av tio att det krävs starkare ekonomiska drivkrafter för att renoveringar ska genomföras, antingen genom sänkta kostnader eller ökade intäkter. Nästan sex av tio anser att det behövs statliga subventioner för att rusta upp miljonprogrammet till nyskick.

Läs ocksåHyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg

Av de 471 000 lägenheter som har ett renoveringsbehov finns det planer på att renovera 266 000 lägenheter, medan fastighetsägarna saknar plan för renovering av de resterande 205 000 lägenheterna.

De flesta av lägenheterna med renoveringsbehov finns i större städer och ägs av privata fastighetsägare, enligt Trä- och möbelföretagens rapport.

Läs också Punktrenoveringar hos Robert Dickson upprör Robert Dickson vann i hyresnämnden – hyresgäster överklagar Kfast medger att köken i Torshälla har blivit mindre I skånska Hyllinge blev husdrömmen hyresrätter