Annons

Mitt i pengabråket – nu väntar värdar på nya flyktingar: ”Det blir dyrt för Migrationsverket”

Nyheter Hyresvärdarna sa att de aldrig mer ville samarbeta med Migrationsverket. Ukrainakrisen har fått dem att delvis ändra sig. Men det blir inte gratis.
kollage med pengar Migrationsverkets röda logga och en husfasad i bakgrunden
Hyresvärdar som tidigare sa att de aldrig vill ha Migrationsverket som hyresgäst har svängt något. Men det blir inte gratis.

En granskning som Hem & Hyra publicerade i höstas visade att hundratals hyresvärdar runt om i landet kräver Migrationsverket på över 220 miljoner kronor för överslitage och ren skadegörelse.

När myndigheten lämnade bostäderna, var många i så dåligt skick att de skulle behöva totalrenoveras för stora pengar. Pengar som värdarna saknar och som Migrationsverket inte vill betala ut. Det har lett till en djup pågående konflikt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Samma granskning avslöjade att hyresvärdarna aldrig mer vill hyra ut till Migrationsverket. Något som dåvarande migrationsminister Morgan Johansson ryckte på axlarna åt:

– Vi ska inte ha någon ny flyktingkris. Vi ska inte ha något nytt 2015, så det kommer inte bli aktuellt ändå, sa han till Hem & Hyra för mindre än ett halvår sedan.

Migrations- och Justitieminister Morgan Johansson i bakgrunden trasiga skåp
Tidigare Migrationsminister Morgan Johansson.

Sedan dess har situationen ändrats totalt. Europa står inför den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och Migrationsverket har hittills efterlyst 30 000 boplatser.

I onsdags höll migrationsminister Anders Ygeman en presskonferens där han sa att alla kommuner måste ta ansvar och hjälpa till.

– Huvudansvaret för bostäder ligger på Migrationsverket men är beroende av kommunernas hjälp för att ta fram möjliga alternativ, sa han då.

”Migrationsverket beter sig som skitstövlar”

Nu råder stor osäkerhet hos de kommunala hyresvärdarna kring vad det egentligen betyder, då Ygeman under presskonferensen talade om allt från tältläger och idrottshallar till lägenheter. Det som inte förändrats – är konflikten mellan hyresvärdarna och Migrationsverket.

I Storfors kommun i Värmland har kommunens bostadsstiftelse en underhållsbudget på mellan 4,5 och 5 miljoner kronor för sina 434 lägenheter. Samtidigt uppskattar de kostnaderna för att återställa de 23 lägenheter som Migrationsverket hyrt till mellan sju och elva miljoner kronor.

Annons

– Vi ligger fortfarande i diskussioner med Migrationsverket om ersättningarna. Trots det skulle vi ändå hjälpa till om vi fick frågan, för flyktingarna ska inte bli lidande av att Migrationsverket beter sig som, ursäkta uttrycket, skitstövlar. Vi har några lediga lägenheter vi skulle kunna erbjuda, men bostäderna som Migrationsverket har haft går inte att hyra ut, säger Hans Jildesten.

Varför inte?
– Nej, men det går ju inte. Det går inte att bo i dem. De är alldeles för förstörda och totalt ovärdiga människor. Så nej – definitivt inte! Ska vi hyra ut lägenheter ska de vara beboeliga, säger Hans Jildesten.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.
Kollage med två bilder från slitna lägenheter. Bild ett är ett trasigt parkettgolv och bild två ett mögligt tak
Två bilder från besiktningar av Migrationsverkets lägenheter i Storfors.
Vill ha människan i fokus

I Filipstad har kommunala Stiftelsen Filipstadsbostäder rivit många av de bostäder som Migrationsverket tidigare hyrde.

– Migrationsverket svepte över landet som en stormvind med sina behov. Och visst: våra lägenheter stod tomma och vi såg dem ett tag som en räddande ängel eftersom vi fick lägenheter uthyrda. Men sedan lämnade de oss med kaos, sa Per Green på Stiftelsen Filipstadsbostäder till Hem & Hyra i höstas.

När Hem & Hyra kontaktar honom nu, sex månader senare, surrar det av olika rykten kring om Värmland alls kommer att bli aktuellt för att ta emot ukrainska flyktingar eller inte. Ändå förbereder sig både kommunen och stiftelsen.

Läs ocksåOlena och sonen Yaroslav flydde Ukraina – tvingades bo i stinkande källare: "En skam"Olena Tkachenko och sonen Yaroslav flyttade in i ett boende i Botkyrka kommun. De upptäckte genast stanken från avloppsbrunnen.

– Det är egentligen alldeles för tidigt att säga om det här blir aktuellt hos oss det verkar initialt som att kommunen kommer att ta ansvaret. Men vi har ändå förberett oss på att det kan komma flyktingar. Jag har ett 20-tal lägenheter som jag kan servera på ett bräde om det skulle behövas och då kommer jag att se till att avtalen är tydliga så att vi inte hamnar i samma situation som senast, säger Per Green.

Per Green ogillar egentligen att prata om vad det kostar att ha Migrationsverket som hyresgäst. Han vill i stället att människan ska vara i fokus.

– Det är människor vi talar om. Och frågar du mitt hjärta så skulle jag önska att vi kunde skriva in i avtalen att Migrationsverket ska ha kontaktpersoner på plats så att människor i kris inte lämnas här vind för våg, säger han.

”Eldar hellre upp huset än hyr ut till Migrationsverket”

Men det är inte endast kommunala hyresvärdar som drabbats av de uteblivna betalningarna. Även privata hyresvärdar som hyrt ut enstaka lägenheter eller hus ställer krav på Migrationsverket.

Annons

En av dem är Hans Jonasson som kräver Migrationsverket på 1,1 miljoner kronor för skador i de fyra lägenheter som myndigheten hyrde i Uddevalla.

Kollage med sopor på ett repigt parkettgolv samt ex-politikern Hans Jonasson. på Gran Canaria.
Sopor på ett repigt parkettgolv samt ex-politikern Hans Jonasson.

Vid förra flyktingkrisen kunde hyresvärdar i normalfallet lägga på åtta procent på den ordinarie hyran för att täcka ökade kostnader för vatten, el och avfall. Den här gången tror Hans Jonasson att många hyresvärdar kommer att kräva mer.

– Gode gud säger jag, det här kommer att bli dyrt för Migrationsverket den här gången. För alla värdar som har hyrt ut till Migrationsverket vet vilken fullständigt värdelös och vidrig hyresgäst de är. Ingen vettig människa hyr ut till dem utan att få extrema garantier om att de ska hålla ingångna avtal, säger Hans Jonasson.

Trots det skulle faktiskt även han kunna tänka sig att hyra ut även denna gång: om avtalet var bättre.

– Jag skulle gärna hyra ut om jag hade ett avtal som innebar att lägenheterna ska vara hundra procent återställda när Migrationsverket lämnar. Men annars skulle jag hellre elda upp mitt hus än att hyra ut till dem igen. Det blir lika förstört oavsett, säger han.

Morgan Johansson sa i höstas att det inte gjorde något att hyresvärdar inte vill hyra ut längre – ”för vi ska inte ha en till flyktingkris”…

– Ha! Ja, så kan en arrogant Morgan Johansson säga. Men nu står vi här. Och jag vill poängtera att jag vill att folk hjälper till. Även villaägare. Öppna upp era hem och hjälp dem som behöver hjälp – men se till att ha ryggen fri. Ta bra betalt. För du hjälper inte flyktingar genom att vara snäll mot Migrationsverket. Utan då hjälper du en myndighet som är den mest oärliga part du kan möta och som nu faktiskt behöver få lära sig att ta konsekvenserna av sina tidigare handlingar, säger Hans Jonasson.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Inga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd” Striden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.