Annons

Nordanstig dyrast i länet

Gävleborg Nordanstigs kommun har Gävleborgs högsta taxor visar årets Nils Holgerssonrapport. Kommunen kommer också trea i hela landet över kommuner med högst taxa. Billigaste kommunen i länet är Gävle, där taxorna är över 700 kronor lägre i månaden än i Nordanstig.
Foto: Lena Mattsson
Nordanstigs kommun har länets högsta taxor; 2 281 kronor i månaden för el, värme, vatten och avfall.

Kostnaderna för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme skiljer sig alltså stort mellan kommunerna i Gävleborg. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som kartlägger avgifter och taxor för en tänkt trerumslägenhet i landets alla kommuner.

– Ofta handlar det om verksamheter med dålig konkurrens och där konsumenterna har små möjligheter att påverka priserna. Främst är det kostnaderna för elnät som sticker ut på ett negativt sätt, ett mönster vi sett i flera år och över hela landet, skriver Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgerssongruppen, i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Gävleborg är Nordanstig den kommun där kostnadsökningen är störst, 2,5 procent. Det är betydligt högre än snitthöjningen i hela landet, som ligger på 0,7 procent.

Annons

– Den Gävlebo som väljer att flytta till Nordanstig kan komma att öka sina kostnader för dessa tjänster med 46 procent. Därför är det viktigt att vi uppmärksammar politiker och beslutsfattare på både prishöjningar och skillnader. Vår kartläggning bör vara ett viktigt beslutsunderlag för dem. Detta är kostnader som får konsekvenser för mångas privatekonomi, säger Jennie Wiederholm.

Bakom Nils Holgerssonrapporten står Hyresgästföreningen, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, HSB och Riksbyggen

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet
Fakta: Gävleborgs taxor
Kommun Taxor 2017 Ändring i procent sedan 2016
Nordanstig 2 281 2,5
Ockelbo 2 099 0,7
Hofors 1 964 0,8
Sandviken 1 935 0,9
Hudiksvall 1 862 2,0
Bollnäs 1 786 0,3
Ovanåker 1 739 -0,2
Ljusdal 1 720 1,3
Söderhamn 1 645 -1,6
Gävle 1 562 -0,8

Summorna gäller taxorna för avfall, vatten, el och värme per månad för en trerumslägenhet.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.