Annons

Ny hyreslag nästa år

Nyheter En ny hyreslag kan träda i kraft om drygt ett år. En rad förenklingar föreslås. Bland annat klargörs att det inte finns några hinder för elektroniska hyreskontrakt och uppsägning via e-post.​
De största förändringarna är dock språkliga och redaktionella. Lagstiftningen ska bli lättöverskådlig.
– Jag tycker det är ett bra förslag. Förändringarna förenklar för alla som jobbar med hyreslagsfrågor, säger Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen. 
För hyresgästerna innebär de förslag som presenterades i går inga större förändringar. Utredningen klargör att elektronisk kommunikation mellan hyresgäst värd inte har några nackdelar och man kommer inte med några förslag för att begränsa detta. Däremot tas möjligheten för hyresgästen att muntligen säga upp sin lägenhet bort.
– Det tycker jag är bra. Den möjligheten användes sällan och var riskabel eftersom hyresvärden var tvungen att skriftligen bekräfta uppsägningen, säger Susanna Skogsberg.
 
Under förra året presenterades ett delbetänkande till hyreslagsutredningen som innebär desto större förändringar för hyresgästerna. Den innehöll bland annat förstärkta rättigheter för hyresgäster vars lägenheter förstörts, exempelvis i en brand. Enligt förslaget ska hyresgästen ha rätt att bo kvar i lägenheten om den ska återställas. Under förutsättning att inte hyresgästen själv vållat skadan. 
Den innehöll också ett förslag på en bevisregel vid byten, vilket gör att det räcker med att hyresvärden kan visa omständigheter som ger anledning anta att svarta pengar lämnas för lägenheten, för att bytet inte ska godkännas i hyresnämnden.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.