Annons

Nye bostadsministern tror inte på marknaden

Nyheter Marknaden kommer inte att lösa alla bostadsproblem. Därför kommer den nya regeringen att vidta åtgärder där det finns brister, lovar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).
Bostadsminister Mehmet Kaplan betonar satsningar på små och billiga hyresrätter. Foto: Janne Danielsson.

En stor del av de 250 000 bostäder som ska byggas fram till 2020 ska vara hyresrätter som människor med vanliga inkomster har råd med. Det skriver Mehmet Kaplan (MP) i sin första Hem & Hyra-intervju sedan han blev bostadsminister.

Varför blev just du bostadsminister – vad har du för erfarenhet av bostadsfrågor?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Jag tycker att bostadsfrågan är central för vårt lands utveckling. Det spelar ingen roll hur många jobb det finns, när det inte finns bostäder. Detta är särskilt tydligt i Stockholmsområdet där jag har bott under lång tid. Jag har ett stort engagemang och en långvarig erfarenhet av hållbar stadsutveckling – att forma städer som håller ihop fysiskt och socialt, och även att minska klyftan mellan stad och land.

Vilken är den viktigaste bostadsfrågan just nu?

Bostadspolitiken ska skapa ett Sverige som håller ihop. En väl fungerande bostadsmarknad har stor betydelse för människors möjlighet att forma sina liv. Bostadsmarknaden måste fungera för att arbetsmarknaden ska fungera – bostadsbristen hindrar rörligheten på arbetsmarknaden. Därför är regeringens mål att det fram till 2020 ska byggas 250 000 nya bostäder.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Vad har varit fel med tidigare bostadspolitik – och hur tänker ni ändra kurs?

Den tidigare regeringen avskaffade det bostadspolitiska målet och gjorde bedömningen att marknaden kommer att tillfredsställa alla medborgares behov av bostäder. Vi gör den motsatta analysen att marknaden inte kommer att lösa alla problem, och står därför beredda att vidta åtgärder där vi upplever att det finns brister.

Kommer ni att återinföra någon form av statliga subventioner för byggandet?

Läs ocksåForskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"bo med andra

Vi har föreslagit stöd till energieffektiviseringsåtgärder i flerfamiljsbostadshus, framför allt i miljonprogrammen. Det kan även finnas behov av stimulanser för byggande av små energieffektiva hyresrätter och studentlägenheter samt för de kommuner som står för ett ökat bostadsbyggande. I regeringsförklaringen aviserade statsministern också en bostadsmiljard till kommuner som medverkar till att det byggs hyresrätter och en stärkt kreditgivning för nybyggnation.

Annons

Har du något löfte till dagens 289 000 unga vuxna som saknar egen bostad?

Regeringen har särskilt betonat att nyproduktion ska vara inriktad på bostäder som människor med vanliga inkomster kan efterfråga. Vi ser att en betydande del av vårt mål om 250 000 bostäder ska vara hyresrätter. Vi prioriterar som sagt byggande av små bostäder och studentbostäder.

Mehmet Kaplan har tidigare berättat i Hem & Hyra om sina egna erfarenheter av att växa upp och bo i miljonprogramsområden. Läs hela intervjun här.

Läs också Bostadsministern lovar åtgärder kring renovering före valet Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.