Annons

Bostadsministern lovar åtgärder kring renovering före valet

Göteborg Bostadsfrågan får för litet politiskt utrymme inför valet. Det säger ansvarig minister Johan Danielsson (S). Han lovar att komma med förslag kring renoveringar under valrörelsen. ”Enligt mitt perspektiv kommer staten att behöva vara involverad i det”, säger han.
Foto: Gustaf Görfelt
Johan Danielsson besökte Göteborg på onsdagen. Under en utfrågning hos Hyresgästföreningen lovade han komma med flera nya förslag när det gäller renoveringar.

Bara 11 procent av väljarna tycker att politiker tar bostadsfrågan på tillräckligt stort allvar. Detta enligt en Novusundersökning som genomförts på uppdrag av Hyresgästföreningen.

När bostadsminister Johan Danielsson konfronteras med uppgiften under onsdagens Göteborgsbesök säger han sig minnas en siffra på 15 procent, och att redan den var ”deprimerande”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag som bostadsminister har ett särskilt ansvar, men kanske också vi som politiska partier, att lyfta de här frågorna högre på agendan i den politiska debatten. Att säga att politiken inte bryr sig om bostadsfrågan är en felaktig analys. Det är en så bärande del. Men det här är ett politikområde som inte belyses tillräckligt mycket, säger han.

Bostadsminister Johan Danielsson frågades ut av Hyresgästföreningens regionchef Pedram Kouchakpour inför publik under sitt besök i Göteborg på onsdagen.
Bostadsminister Johan Danielsson frågades ut av Hyresgästföreningens regionchef Pedram Kouchakpour inför publik.

För att ändra på detta krävs tydliga, politiska förslag i den pågående valrörelsen, konstaterar ministern. Ett viktigt område är renoveringar, där han slår fast att staten kommer att behöva bidra.

Regeringen utlovar förslag som väljarna ska kunna ta ställning till före valdagen.

Läs ocksåHyresgäster mer missnöjda med bostadspolitiken: ”Finns röster att vinna”Marie Linder, Riksdagen, val 2022

– Det här kommer att bli en viktig fråga i valet. Vi kommer försöka ta några typer av initiativ innan valet kopplat till renoveringsfrågan, säger Johan Danielsson.

Annons

Han framhåller också att investeringsstödets eventuella återinförande avgörs på valdagen.

– Vi har två gånger infört det, högern har två gånger avskaffat det. Det är klart att det här är en fråga som kommer bli viktig den 11 september.

Läs ocksåMinisterns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion”

Prio ett: bygga bort bostadsbristen

Under dagen i Göteborg besökte bostadsministern bland annat Hyresgästföreningens regionkontor. Där frågades han ut under ett 40 minuter långt samtal inför en publik av förtroendevalda hyresgäster och anställda.

Regeringens första prioritet är enligt ministern att bygga bort bostadsbristen. Fokus just nu är att behålla tempot i antalet påbörjade bostäder, trots ekonomisk oro, situationen i Ukraina och pandemins effekter som fortfarande påverkar tillgången på bland annat kinesiskt byggmaterial.

– Till viss del tror jag att det kommer bli en inbromsning till följd av de extrema förutsättningar som råder nu. Men vi måste undvika att det blir ett stopp, säger Johan Danielsson.

– Målet för regeringens politik måste vara goda boenden och boendemiljöer för alla medborgare. Men man ska vara ärlig och säga att så ser det inte ut i dag.

Annons
Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
”Jag kan inte för mitt liv förstå vad som skulle vara en god konsekvens av att sälja iväg hyresrätter med låga hyror på attraktiva adresser, som man gjort i Stockholm, som blir dyra bostadsrätter som vanligt folk inte kan efterfråga. Och så bygger man nya hyresrätter, med höga hyror i områden utanför innerstan”, säger Johan Danielsson.

Han har tagit del av ombildningsdebatten som pågår i Göteborg, kallar den ”ideologiskt driven” och förvånas över att Stockholm framhålls som ett positivt exempel. Johan Danielsson efterlyser en diskussion om varför blandade boendeformer så sällan skapas genom att bygga fler hyresrätter i områden där ägt boende dominerar.

– Det är det som driver segregationen i dag. Att människor med pengar isolerar sig i områden som andra inte kan efterfråga.

Bostadsministern öppnar också för att ge staten mer att säga till om i de fall då kommuner inte tar sitt bostadsförsörjningsansvar för alla medborgare, utan i praktiken bara för dem över en viss inkomstgräns.

– Jag tror att det här är något man måste titta mer aktivt på under nästa mandatperiod.

Läs också Kan tvingas flytta – men Maya och Ann-Marie får ingen hjälp från ministern Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.