HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nytänk ger färg på föreningskartan

Vänersborg Vita fläckar på Hyresgästföreningens karta får färg. Förra året startades sju nya lokalföreningar i regionen. Men fler nya grepp behövs för att få med småbarnsföräldrarna.

För ett år sedan berättade Hem & Hyra att antalet lokala hyresgästföreningar i regionen sjönk. På fyra år hade de minskat från 75 till 64 stycken. Nu har trenden vänt. I dag ligger siffran på 67. Men den utvecklingen har inte kommit gratis. Det säger folkrörelseutvecklare Marie Sundberg.

– Vi har punktmarkerat de oorganiserade områdena. Återkommit flera gånger. Bjudit in till bostadsmöten, grillkväll eller glöggfika. På det viset har vi har fått flera chanser att berätta för hyresgästerna i de här områdena om fördelarna med att vara aktiv i Hyresgästföreningen, säger hon.

Läs ocksåNytt investeringsstöd fokuserar på studenter och socialt utsatta

Men allt är inte guld och gröna skogar. Bakom siffran, som visar att antalet lokalföreningar har blivit fler, döljer sig både nystarter och nedläggningar. Under 2018 startades sju nya föreningar. Samtidigt lades fyra ned.

– Eldsjälarna, som drivit de lokalföreningarna, har blivit äldre och känner att de inte orkar mer. Samtidigt saknas det unga som vill och kan ta över, säger Marie Sundberg.

För att locka fler yngre medlemmar att bli aktiva tror hon att Hyresgästföreningen behöver erbjuda fler sätt att hålla möten.

Läs ocksåHyresgäster tjänar minst – men betalar mest för boendet

– Dagens småbarnsföräldrar har svårt att komma på fysiska möten i kvarterslokalen. Men om det går att mötas på Skype eller om frågorna kan avhandlas i en Facebookgrupp, då kan det funka, säger Marie Sundberg.

En av de sju nystartade föreningarna finns på Enebacksgatan på Onsjö i utkanten av Vänersborg. Där bjöd Hyresgästföreningen in till både korvgrillning och medlemsmöte.

– Genom att ordna aktiviteter som fick grannarna att mötas försökte vi blåsa liv i den insomnade lokalföreningen i området, säger kommuncoach Ulf Hallman.

Läs ocksåLämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

Satsningen lyckades. Fem kvinnor bestämde sig för att kavla upp ärmarna och bilda en styrelse.

– Se så fin och fräsch vår nedgångna kvarterslokal Visthuset blev efter att vi gått loss med färg och pensel, säger ordförande Lena Kristiansson.

Hyresvärden Vänersborgsbostäder gav pengar materialet. Jobbet gjorde kvinnorna själva. Det enda som saknas nu är en spis. Men det hoppas gänget att Vänersborgsbostäder ska hjälpa till med.

– Nästa steg blir att bjuda in grannarna och höra vad de vill göra tillsammans, säger Nanny Jansson.

Fakta: Så aktiva är medlemmarna
  • 39  501 medlemmar
  • 616 aktiva medlemmar
  • 168 husombud
  • 64 lokalföreningar
  • Under 2018 startades nya lokalföreningar i Alingsås, Lysekil, Strömstad, Tidaholm (2 st), Trollhättan, Vara och Vänersborg.

Källa: Hyresgästföreningen, 190201

Läs också Flygande hyresgäster flyttar in på Kungshall Medlemmar värvas via Facebook och Instagram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.