Annons

Nytänk ger färg på föreningskartan

Vänersborg Vita fläckar på Hyresgästföreningens karta får färg. Förra året startades sju nya lokalföreningar i regionen. Men fler nya grepp behövs för att få med småbarnsföräldrarna.

För ett år sedan berättade Hem & Hyra att antalet lokala hyresgästföreningar i regionen sjönk. På fyra år hade de minskat från 75 till 64 stycken. Nu har trenden vänt. I dag ligger siffran på 67. Men den utvecklingen har inte kommit gratis. Det säger folkrörelseutvecklare Marie Sundberg.

– Vi har punktmarkerat de oorganiserade områdena. Återkommit flera gånger. Bjudit in till bostadsmöten, grillkväll eller glöggfika. På det viset har vi har fått flera chanser att berätta för hyresgästerna i de här områdena om fördelarna med att vara aktiv i Hyresgästföreningen, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men allt är inte guld och gröna skogar. Bakom siffran, som visar att antalet lokalföreningar har blivit fler, döljer sig både nystarter och nedläggningar. Under 2018 startades sju nya föreningar. Samtidigt lades fyra ned.

– Eldsjälarna, som drivit de lokalföreningarna, har blivit äldre och känner att de inte orkar mer. Samtidigt saknas det unga som vill och kan ta över, säger Marie Sundberg.

För att locka fler yngre medlemmar att bli aktiva tror hon att Hyresgästföreningen behöver erbjuda fler sätt att hålla möten.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Dagens småbarnsföräldrar har svårt att komma på fysiska möten i kvarterslokalen. Men om det går att mötas på Skype eller om frågorna kan avhandlas i en Facebookgrupp, då kan det funka, säger Marie Sundberg.

En av de sju nystartade föreningarna finns på Enebacksgatan på Onsjö i utkanten av Vänersborg. Där bjöd Hyresgästföreningen in till både korvgrillning och medlemsmöte.

– Genom att ordna aktiviteter som fick grannarna att mötas försökte vi blåsa liv i den insomnade lokalföreningen i området, säger kommuncoach Ulf Hallman.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Satsningen lyckades. Fem kvinnor bestämde sig för att kavla upp ärmarna och bilda en styrelse.

Annons

– Se så fin och fräsch vår nedgångna kvarterslokal Visthuset blev efter att vi gått loss med färg och pensel, säger ordförande Lena Kristiansson.

Hyresvärden Vänersborgsbostäder gav pengar materialet. Jobbet gjorde kvinnorna själva. Det enda som saknas nu är en spis. Men det hoppas gänget att Vänersborgsbostäder ska hjälpa till med.

– Nästa steg blir att bjuda in grannarna och höra vad de vill göra tillsammans, säger Nanny Jansson.

Fakta: Så aktiva är medlemmarna
  • 39  501 medlemmar
  • 616 aktiva medlemmar
  • 168 husombud
  • 64 lokalföreningar
  • Under 2018 startades nya lokalföreningar i Alingsås, Lysekil, Strömstad, Tidaholm (2 st), Trollhättan, Vara och Vänersborg.

Källa: Hyresgästföreningen, 190201

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.