HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Öppna luftningsventiler orsakade stor vattenskada

Tranemo Vattnet ur värmesystemen försvann oförklarligt i hyreshuset. Till sist hade en av hyresgästerna takdropp i sin lägenhet. Det visade sig att i lägenheten ovanför stod luftningskranarna på radiatorerna öppna och vattnet strömmade ut över golvet. Tranemobostäder ville vräka hyresgästen som man anser orsakat skadan.
Foto: Karin Gistedt
Luftningskranen stod öppen och vatten rann ut över golvet i lägenheten. Det orsakade en stor vattenskada, men hyresgästen slipper att bli vräkt.

Tranemobostäder upptäckte att det försvann vatten ur det slutna värmesystemet. De hittade ingen förklaring till varför. Men när de gjorde en felsökning i huset fann de att taket hos en boende var vattenskadat. När de ringde på hos grannen över var ingen hemma. De tog sig in i lägenheten och såg då att tre luftventiler på radiatorerna, elementen, stod uppskruvade och vatten läckte ut.

I köket låg en luftningsnyckel, vilket hyresvärden tog som ett tecken på att det var hyresgästen som skruvat upp luftningsventilerna.

Läs ocksåStendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon

Tranemobostäder menar att det handlar om ett långvarigt läckage som orsakat stora skador. de räknar med att reparationerna går på mellan 60 000 och 70 000 kronor.

Hyresgästen i lägenheten där elementen stod och rann befann sig utomlands och hade gjort så i flera månader. Denne säger att han inte skruvat upp luftningsnipplarna. Han säger att han råkat ut för det tidigare, i badrummet, att vatten läckt från luftningsventilerna.

Hyresvärden ansåg att hyresgästen orsakat skadan och vände sig till Hyresnämnden för att få beslut om att kunna säga upp mannen.

Läs ocksåTusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Hyresnämnden har nu sagt sitt och de menar att hyresgästen har åsidosatt sin vårdnadsplikt av lägenheten. Med andra ord menar man att hyresgästen borde haft koll på luftningsventilerna och sett till att det inte läckte från elementen. Men nämnden anser inte att hyresgästen ställt till med skadan avsiktligt och skriver i sitt  beslut att det är oskäligt att vräka hyresgästen. Beslutet kan överklagas av hyresvärden, vilket ännu inte skett.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa Utestängd av värden - insläppt av Kronofogden Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..."

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.