Annons

Orsabostäder bildar bolag med byggfirma

Orsa ​Orsabostäder ska som första kommunala bostadsföretag i Dalarna bilda ett bolag tillsammans med bygg- och fastighetsföretaget Skoglunds. Bolaget kommer att ägas till 49 procent av Orsabostäder och 51 procent av Skoglunds och det ska bygga 43 lägenheter i Orsa med byggstart i oktober. Förutsättningen är att Orsa kommunfullmäktige säger ja till planerna vid sitt möte i september.

​Orsabostäders vd Jan Kans menar att utan samarbetet i det gemensamma bolaget hade det varit omöjligt för Orsabostäder att bygga nya lägenheter:
– Här i glesbygden måste vi vara litet mer kreativa och till exempel ta hjälp av det privata näringslivet. Orsabostäder omsätter 40 miljoner kronor per år och bygget kommer att kosta 50 miljoner. I och med att vi bildat bolaget behöver vi bara ta knappt hälften av de kostnaderna.
Enligt planerna ska de 32 lägenheterna i kvarteret Måsen bli så kallade kooperativa hyreslägenheter. Hyresgästerna betalar en deposition som de är garanterade att få tillbaka när de flyttar.
– Det är en modell som passar bra i glesbygd. Här går det inte att sälja bostadsrätter för miljonbelopp, säger Jan Kans.
Men alla har inte pengar till en depositionsavgift och Orsabostäder är ju ett kommunalt bostadsföretag?
– Vi kommer att ha ett möte med dem som står i kö för bostäder i Orsa och finns inte intresset för kooperativa hyresrätter så bygger vi vanliga hyresrätter istället. Det kan bli ett blandat område också med olika upplåtelseformer.
Innan byggstarten i oktober krävs att kommunfullmäktige säger ja till att Orsabostäder bildar bolag med Skoglunds. Bofrågor brukar vålla debatt i Orsa men Jan Kans är trots allt optimistisk:
– När det är förändring på gång blir det alltid debatt och man vill kolla och gå igenom allting men jag är säker på att det blir ett ja. Då kan vi börja bygga i oktober och 10-15 månader senare kommer allt att vara klart.
Förutom lägenheterna i Måsen ska också 11 lägenheter byggas för dem över 55 år i kvarteret Rättvisan.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen sa nej till medlarbud om Orsahyrorna Dalahyrorna klara Förhandlare nöjd med nya hyran i Orsa Ny strandning i Orsa Möte bokat om Orsahyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.