Annons

Ny strandning i Orsa

Orsa Ännu ett försök att få till ett avtal om årets hyror i Orsa har misslyckats. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra. Frågan går nu tillbaka till Hyresmarknadskommittén.

Orsabostäder är nu det enda kommunägda bostadsföretaget i Dalarna som inte kunnat fastställa hyror för 2016.

Bostadsföretaget ville i utgångsläget höja med 3,55 procent och motiverade det i riksperspektiv ovanligt höga budet med kraftiga taxehöjningar. Hyresgästföreningens motbud var noll.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Tonläget blev snabbt irriterat med ömsesidiga beskyllningar om oseriöst agerande.

Förhandlingarna strandade och partsammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, skulle ta över. Men det vägrade HMK att göra. Enligt kommitténs uppfattning hade de lokala förhandlingarna inte ens inletts.

– Det finns inga förutsättningar för medling, meddelades det i ett skede i processen när glappet mellan buden fortfarande var gigantiska 3,55 procentenheter.

Läs ocksåHyresgästföreningen sa nej till medlarbud om Orsahyrorna

Bollen spelades tillbaka till den lokala arenan. På fredagen möttes Orsabostäder och Hyresgästföreningens förhandlare för att göra ett nytt försök.

Annons

Med i möteslokalen i Orsa fanns representanter för HMK för att lyssna och eventuellt sticka in synpunkter.

Några förutsättningar att komma överens fanns det dock inte, visade det sig. Hyresgästföreningen gick med på 0,6 procent från 1 februari medan Orsabostäder kunde tänka sig 1,75 från 1 april. Där stannade kompromissviljan och förhandlingarna avbröts på nytt.

Läs ocksåDalahyrorna klara

– Vi kom inte speciellt mycket närmare varandra. Vi förstår inte dem och de förstår inte oss. Där sitter vi i dag, konstaterar Jan Dahlquist, Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

Varför är det så kört i väggen just i Orsa?

­ Ja, säg det. De utgår bara från att de ska ha full kompensation för sina kostnadsökningar medan vi vill titta på helheten med bland annat företagets goda ekonomi.

Annons

Hyresmarknadskommittén går nu med på att parterna i alla fall gjort ett försök, om än ett misslyckat sådant, att förhandla.

Kommittén accepterar därför att ta tillbaka ärendet. Ett avtalsförslag kan eventuellt komma att läggas redan på torsdag.

– Nu har de i alla fall fått lite mer att gå på, säger Jan Dahlquist.

 

Läs också Kalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades Hyrorna klara hos KBAB Karta: Så höjs hyrorna i din kommun

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.