HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionär vräkt för ohyra och kattkiss

Stockholm Kommunalarbetareförbundet vill vräka en äldre hyresgäst. Orsak: vanvård genom ohyra och kattkiss. Räddningen för hyresgästen kan dock avgöras genom en formalitet.

Att trean i Vasastaden i Stockholm varit sliten, det råder det inget tvivel om. Inte heller att Kommunalarbetareförbundet genom sin advokat Jan Bergman är angelägen om att säga upp hyreskontraktet den nu 71-åriga kvinnan fick och har haft sedan 1976. Efter en första bensträckare i det drygt tre timmar långa hyresnämndsmötet fick Jan Bergman frågan av hyresrådet om han ändrat inställning. Svaret:

– Oh, nej.

Läs ocksåOvanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrättSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Men vem eller vad som som orsakat slitaget, och när och hur anmälning om vanvård och hur uppsägningen gått till – det blev det både komplicerat och viktigt att reda ut. Frågor om datum kan bli avgörande för om uppsägningen har meddelats i rätt tid eller om den ens är korrekt utförd.

Jan Bergman argumentation baseras i huvudsak på tre vittnens utsago. En entreprenör i det renoveringsarbete som alltjämt pågår i fastigheten, hyresvärdens förvaltare och en anställd vid saneringsföretaget Nomor.

I rena pengar anser Jan Bergman att kvinnan misskött sin lägenhet till saneringskostnader om drygt 117 000 kronor. Kattkiss ska ha förstört parketten. Pälsängrar och silverfiskar har krävt att hela bohaget måste fraktas bort och värmebehandlas.

Läs ocksåHan hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades nerEskilstuna tingsrätt utifrån med en gata i förgrunden. Inflikad i bilden en silhuett.

Kvinnan själv anser inte att de två tolvåriga hankatterna orsakat skador i golvet. De bor för det mesta i sitt eget rum och skvätter inte eftersom de är kastrerade. Att det luktade kiss i lägenheten tror hon kan ha berott på att den varit plomberad med plast en längre tid under det renoveringsarbete som nu sker i hela fastigheten, och behövde vädras.

Att lägenheten i övrigt varit i tämligen dåligt skick, menar kvinnan, har berott på att det faktiskt inte gjorts något renoveringsarbete i den på 40 år. Förmodligen längre och det bekräftades också av förvaltaren. Det finns inget protokoll som beskriver några insatser, förutom stambytesrelaterade åtgärder och en ny spis, i lägenheten genom åren.

När kvinnans representant, juristen Mikael Areskog från Hyresgästföreningen, ställde frågor om skicket på lägenheten 1976, svarade hon:

Läs också"De rör sig i sängar och soffor" – så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten

– Det var inget vidare. Golven var inte roliga. De hade skiftningar i färgen som av vattenfläckar och parketten var inte jämn. Den stod upp… sådär. Jag har haft mattor på. Det har varit som det är. Ohyra har hon själv aldrig noterat.

Knäckfrågan tycks dock bli exakt när ohyran anmäldes. För att vanvård av det påstådda slaget ska kunna ligga till grund för förverkande måste det ske inom två månader från när fyndet gjordes. Förvaltaren vittnar om att han sett något krypa omkring på golvet och meddelade Nomor om undersökning några dagar senare. Nomor bekräftade misstankarna och sanering gjordes. Hyresnämnden har nu att bedöma vid vilket datum ohyra egentligen upptäcktes. I alla händelser för sent, enligt Mikael Areskog.

Till detta ställs frågan om hyresvärden ens iakttagit rätt uppsägningstid. I hyreskontraktet står en uppsägningstid om sex månader vilket är det som gäller, enligt Mikael Areskog. I uppsägningen anges tre månader som uppsägningstid.

Beslut meddelas av Stockholms Hyresnämnd måndag 30 november.

Fakta: Uppsägning och förverkande

En hyresvärd kan använda sig av två uppsägningsgrunder när det gäller ohyra. Antingen för förverkande (då är tvåmånadersfristen intressant) eller på grund av åsidosättande av förpliktelser som hyresgäst (varvid hyresnämnden gör en sammantagen bedömning av alla omständigheter i ärendet). Så, även om det inte är frågan om förverkande kan nämnden pröva om hyresgästen åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att det inte är oskäligt att avtalet upphör.

Läs också Obama Johansson tar strid för rätten att bo kvar – stämmer hyresvärden Skärpta lagen satte stopp för polisen Christians drömflytt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.