Annons

Protest på måndag mot att hyresrätter ombildas i Göteborg

Göteborg Den styrande alliansen vill göra om tusentals hyreslägenheter till bostadsrätter i Göteborg de närmaste åren. Nästa vecka kan förslaget bli en del av stadens budget. Men Hyresgästföreningen protesterar.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
För nästan exakt ett år sedan manifesterade Hyresgästföreningen mot allmännyttans planer på att ombilda kommunägda hyresrätter i Hammarkullen.

På måndag debatteras nästa års budget av politikerna i Göteborgs kommunfullmäktige. De väntas ta beslut sent på måndagskvällen, eller senast tisdag.

Samtidigt planerar Hyresgästföreningen en manifestation utanför mötet, klockan 17 på Gustaf Adolfs torg. Protesten gäller planerna på att kommunägda hyreslägenheter ska säljas till de boende och ombildas till bostadsrätter. Parollen är ”Sälj inte ut våra hem”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förslaget ingår i de fyra allianspartiernas budget, som nyligen presenterades av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. 1 000 hyresrätter omfattas redan nästa år. Senast år 2022 vill alliansen ombilda totalt 4 000 allmännyttiga lägenheter i Göteborg.

Syftet är att öppna upp för ”fler boendekarriärer i alla områden” och att ge fler göteborgare möjlighet att äga den egna bostaden.

Alliansbudgeten antogs nyligen av kommunstyrelsen, där den moderata ordföranderösten avgjorde.

Annons
Läs ocksåRapport föreslår ombildningar i Göteborgs förorter

Mot alliansbudgeten står ytterligare tre förslag: ett rödgrönrosa från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, ett socialdemokratiskt och ett från Sverigedemokraterna.

De rödgrönrosa partierna vill se ett högre byggmål, 22 000 färdiga bostäder under mandatperioden jämfört med alliansens mål om 20 000. De kräver också ett hyrestak för nio av tio nybyggda hyreslägenheter som får markanvisning av kommunen.

Allmännyttan ska också erbjuda ett minimialternativ vid renoveringar så att alla hyresgäster som vill ska kunna bo kvar, enligt den rödgrönrosa budgeten.

Läs ocksåDelad stad: Svårt bygga ihop ett splittrat Storgöteborg

Socialdemokraterna vill bygga fler hyresrätter i områden där andelen i dag är låg. Antalet och andelen kommunala hyreslägenheter ska öka. Partiet lanserar också ett så kallat stadsbyggnadslyft i Angered, Biskopsgården och Frölunda/Tynnered, med fler småhus och radhus i dessa områden.

Annons

Sverigedemokraterna förordar i sitt budgetförslag fler studentbostäder och billiga små lägenheter som unga har råd att bo i. Bland annat vill partiet se ett program för ungdomsbostäder. Partiet vill också slå ihop Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag till ett.

Demokraterna har inte presenterat någon egen budget.

UPPDATERING: Sedan denna artikel publicerades har Demokraterna kommit med sitt budgetförslag för Göteborg. Partiet förordar bland annat ombildning av kommunägda hyresrätter i utsatta områden. Partiet vill också ha ett utvecklingsprogram för ytterområdena: ”Vi har Sveriges största och rikaste allmännytta, detta ska märkas i våra förorter”.

Fakta: Budgetdebatt i Göteborgs kommunfullmäktige
  • Pågår hela måndagen 4 november. Startar klockan 9.
  • Debattområdet där bostäder ingår är schemalagt till klockan 16–18.
  • Beslut väntas tidigast måndag kväll klockan 21.
  • Tisdag 5 november är reservdag.
Läs också Politiskt beslut begränsar ombildningar i Göteborg Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.