HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protester mot nya fönster

Göteborg Höghusen i Guldheden har 65 år gamla fönster. De läcker värme och vissa håller på att ruttna. Men många hyresgäster vill ändå inte att Poseidon byter till nya fönstermodeller.
Foto: Gustaf Görfelt
Gudrun och Johan Lönnroth vill fortsätta ha sidohängda fönster i sitt kök. Ett glidhängt fönster som ligger på tvären mitt i fönsterhålet kommer inte alls att ge samma känsla när man öppnar, menar de.

Punkthusen på Doktor Heymans gata är byggda 1950 och fönstren är original. Gudrun och Johan  Lönnroth har bott i sin lägenhet på nionde våningen i 40 år och är mycket fästa vid de genomtänkta fönsterlösningarna.

I köket finns till exempel sidohängda tvåluftsfönster utan mittpost. Man öppnar dem inåt, åt sidorna, och när man gör det blir hela fönsterhålet fritt.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– På morgonen öppnar vi och gör tvärdrag. Det är som att vara på balkongen att sitta vid frukostbordet, säger Gudrun Lönnroth.

Likadana fönster finns i två av sovrummen. I det tredje är det istället ett burspråk med två fönster som vetter snett utåt åt varsitt håll. Badrummet har en tredje fönstervariant och i varsin ände av vardagsrummet sitter ett stort perspektivfönster. Perspektivfönstren är svåra att tvätta, men det är den enda nackdelen som Gudrun och Johan Lönnroth ser.

– Det är väldigt bra kvalitet på våra fönster. De har klarat sig sedan 1950 och är fortfarande i fint skick, trots att de tyvärr inte är målade de senaste tio åren, säger Gudrun Lönnroth.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Alla fönster i huset är dock inte i lika bra skick. I vissa lägenheter har fönsterkarmar och -foder börjat ruttna. Dessutom släpper tvåglasfönstren ut betydligt mer värme än moderna treglasfönster. Det säger Dennis Andersson, distriktschef på Poseidon.

– Snittförbrukningen av värme inom Poseidon är 145 kilowatt per kvadratmeter, men i de här husen är det 220 kilowatt. Vid en undersökning tyckte 70 procent av hyresgästerna att det är för kallt på vintern, och vi tror att det beror på kallras från fönstren, säger Dennis Andersson.

Därför ska Poseidon med start i februari byta ut samtliga fönster i huset mot moderna, glidhängda. Det innebär att fönstren fälls utåt och ligger ner mitt i fönsteröppningen när de är helt öppna.

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Stadsbyggnadskontoret ville hellre ha sådana. Sidohängda fönster har alltid en mittpost idag och det skulle ändra det tidstypiska utseendet för mycket. Vi kommer också att klä in dem i plåtar som gör att det ser nästan likadant ut som idag, säger Dennis Andersson.

Gudrun och Johan Lönnroth och en grupp andra hyresgäster tog Hyresgästföreningen till hjälp och försökte stoppa fönsterbytet, men förlorade både i hyresnämnden och hovrätten. De menar att det viktigaste för dem är att få behålla tvåluftsfönstren i kök och sovrum, om så behövs nya med treglas och mittpost. Gudrun Lönnroth, som själv är pensionerad byggnadsantikvarie, anser att det utseendet är mer tidstypiskt för det tidiga 1950-talet.  

– Det var vanligt med mittpost på 50-talet. Glidhängda fönster fanns däremot inte i vanliga bostadshus, säger hon.

Men Dennis Andersson säger att stadsbyggnadskontoret bestämt sig, och då är det glidhängt som gäller. Att renovera de gamla fönstren är inte aktuellt.

– Vi vill byta alla fönster till dagens standard. De här husen ska fortsätta stå, och vi kan inte nöja oss med att planera 10 år in iframtiden, vi måste tänka 50 år framåt.

LÄS MER:

Regeringen utreder ökat inflytande för hyresgäster

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.