Annons

Radon ger inte automatiskt rätt till lägre hyra

Uppsala I fjol tilldömdes hyresgästen skadestånd på 98 000 för att ha levt i en lägenhet med höga radonvärden. I dag upphävde hovrätten domen och gör i stället mannen ersättningsskyldig.

I tolv och ett halvt år hyrde mannen en radhuslägenhet på fyra rum och kök i centrala Uppsala. Sedan lång tid var hyresvärden Uppsalahem medveten om att lägenheten besvärades av höga halter radongas.

När Socialstyrelsen sommaren 2004 sänkte riktvärdet för vilka halter av gasen som anses hälsovådligt hamnade mannens bostad plötsligt över den tillåtna nivån.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästen har därför i efterhand vänt sig till tingsrätten och krävt hyresreduktion från hyresvärden, då denne trots vetskap om radonvärdena vägrat gå med på sänkt hyra.

Förra våren föll tingsrättens dom: mannen hade rätt till 15 procents hyresnedsättning för tiden de han levt med otillåtet höga radonvärden. Allt som allt innebar det en ersättning på 98 000 kronor.

Annons

Uppsalahem var dock inte nöjda med beslutet och valde att överklaga till hovrätten. Där såg man saken med andra ögon.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

I sin dom, som meddelades under onsdagen, befriar hovrätten hyresvärden från ersättningsskyldighet – och dömer därtill hyresgästen att betala domstolskostnader på närmare 130 000 kronor.

Hovrätten konstaterar att det visserligen inte råder någon tvekan om att hyresgästen bott i en lägenhet där radonhalterna överstiger 200 becquerel per kubikmeter luft – men ifrågasätter samtidigt i vilken mån den hälsovådliga luften egentligen begränsat honom i sitt boende.

Endast en radonhalt som överstiger riktvärdet i den aktuella omfattningen kan inte ensamt ge rätt till nedsättning av hyran, resonerar domstolen.

Annons
Läs ocksåTog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

”Det räcker alltså inte med att konstatera att det har funnits en brist, utan det måste även göras en bedömning av hur bristen påverkat hyresgästens möjlighet att använda lägenheten”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Ett av hovrättsråden var av skiljaktig mening.

Läs också Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen Uppsalahems hyror klara efter strandning
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.