HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ralf får (s)tipendium för HGF-engagemang

Örebro Varbergabon Ralf Bohlin tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor för sitt engagemang i Hyresgästföreningen.

Det är Wasa S-förening som delar ut stipendiet till Mona Rixons minne. Stipendiet är på 10 000 kronor och delas ut för andra gången.

Årets stipendietagare är Hyresgästföreningens Ralf Bohlin som bland annat är en av drivkrafterna bakom miljögruppen i Varberga. Men han driver även tioårsjubilerande filmklubben ”En film för alla”, där den som vill kan se gratis film på Varbergagården.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Vad tänkte du när du fick veta att du fått stipendiet?

– Jag reagerade inte så mycket. Det där med stiepndier… det har ju blivit en del genom åren. Men pengar är bra om de ramlar in men min första fråga var nog ”äre nåt som kommer påverka mitt bostadstillägg?”. Det är ju så jävla besvärligt när det ramlar in pengar och man måste hålla på och skicka papper och ändra. De där jävla statliga instanserna – jag fattar inget! Men den här summan skulle tydligen inte påverka bostadstillägget och det var ju bra.

Annons

Vad ska du göra för pengarna?

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Så långt har jag inte tänkt än, men det blir nog att köpa film för en del så jag har något nytt att visa. Och så skulle jag vilja åka med mina bröder till London och se någon musikal.

Hade du räknat med att du skulle få stipendiet?

– Jag räknar aldrig med sånt här. Men de skickar på mig grejer lite då och då. Jag har fått Öbo:s miljöpris, Vox-stipendiet och kommunens… jag vet inte vad det står på stipendiet. Men jag fick något från dem också för inte så länge sedan.

Annons
Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

I år fyller dessutom Ralfs filmklubb tio år. Så stipendieutdelningen kommer lämpligt att ske vid filmvisningen på söndag vid 18-tiden i Varbergagården.

Fakta: Mona Rixon stipediet

Mona Rixon var kommunpolitiker för både socialdemokraterna och vänsterpartiet. Mona värnade speciellt om kunskap som grund för inflytande och demokrati med folkbildningen som en grundläggande verksamhet.

Wasa s-förening förvaltar en fond efter Mona som ska stödja verksamheter och personer som verkar i hennes anda och delar de värderingar hon stod för under sin levnad. Stipendiet är på 10 000 kronor.

I år är det andra gången stipendiet delas ut.

Fakta: Motiveringen

Ralf Bohlin är den egensinniga aktivisten, kollektivisten, miljökämpen, festivalfixaren, filmentusiasten, konstutställaren och framför allt förtroendevald i Hyresgästföreningen.

Skulle någon ha titeln mr Varberga så är det Ralf Bohlin. Ansvaret för ordning och reda i soprum har utvecklats till den goda sortens miljöpedagogik i ordets bästa bemärkelse. Ingen som mött Ralf i den rollen glömmer hur man ska sortera sina sopor. Tänk globalt handla lokalt kännetecknar det arbetet.

Eget kulturintresse har lett till en lokal folkets bio i fritidsgården där den ena höjdarrullen avlöser den andra. Det är inga dussinfilmer utan riktiga klassiker med jämna mellanrum.

Ralf nöjer sig inte med det utan även konstutställningar arrangeras med egna och Varbergabornas egna alster. I allt arbet är fokus på barns och ungdomars aktivitet. V.OX-festivalen i Varbergaparken med både musik och film skulle inte ha den attraktionen den har i dag utan Ralf Bohlin.

Ralf är minst sagt en värdig stipendiat.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.