HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rätt lapp räddar din grannsämja

Nyheter Visst får man bli arg. Men sätt inte ilskan på pränt i huset. Ta några djupa andetag – och lär dig lite etikett innan du förstör grannsämjan med sura ord.
BILDSPEL: Så här kanske man inte ska formulera sig., , ,

Inte nu igen! Hur kan de borra så sent/ställa blöjpåsen i trapphuset/förpesta balkongluften med haschrök? Nu banne mig ska de få höra!!!

Den lappen lär osa svavel – och troligen inte få önskad effekt. Kanske kommer grannen i stället att känna sig kränkt, hotad eller bli ilsken tillbaka.

Läs ocksåAnklagelser om kattskit och vårdslös bilkörning

– Arga lappar provocerar, trissar upp stämningen och ökar risken att bli påhoppad. Det är fegt och inte särskilt trevligt när någon agerar polis, säger Cecilia Henning, docent i socialt arbete som forskat om grannkontakter.

Hennes forskning visar att ytliga kontakter med grannarna – att man hälsar och känner igen varandra – är viktigare än man trott.

– Jag kallar det ”tunna band”. De gör att vi känner förankring, trygghet och trivsel. Ju mer tunna band i ett hus desto färre arga lappar då toleransen ökar, säger Cecilia Henning.

Läs ocksåSkickade hundratals klagomål – var nära att mista bostadenHänder skriver på tangentbord.

Man har mer överseende med barnskrik om man känner familjen. Och kanske tänker man: Oj, är det han på tvåan som har tvättiden efter mig – då får jag städa lite bättre.

Okända grannar är en förklaring till lappkommunikation. Men varför är lapparna ofta vulgära? Ilskan spelar förstås in. Kanske ventileras även annat missnöje som egentligen gäller personen själv. En anonym avsändare slipper också stå till svars för opassande ord och riskerar inte att bli hotad tillbaka.

– Man får utlopp för sin irritation men utsätter sig inte för att stöta sig med någon direkt. Just för att det är anonymt kan man bre på, säger Cecilia Henning.

Läs ocksåGranncafé, kärlek och giftermål

Mats Danielsson, expert på vett och etikett, tror tyvärr att den här typen av kommunikation ökar.

– Det är lätt att skriva ut anonymt på skrivare i dag så man slipper avslöja sin handstil. Anonymiteten på nätet gör också att många vant sig vid att skriva precis vad som helst. Det blir en vana att man tar sig rätten att häva ur sig. Men arga lappar med svordomar som kränker andra ska bara rivas ned och slängas, anser han.

Lars Melin är språkvetare som skrivit om vett och etikett i svenska språket. Han påpekar att vi alltid utför någon slags handling med våra ord.

– Vi kan få ur oss vrede, försöka fostra, vädja om något eller vilja etablera kontakt, säger han.

Lappen handlar alltså inte enbart om luddet i tvättmaskinen utan signalerar med ordval, understrykningar, antal utropstecken och ord som exempelvis ”snälla” vad avsändarens avsikt är.

– Det gäller att ha målet för ögonen och inte skriva bara för att få skiten ur sig, säger Lars Melin, som inte heller tycker att humor är bästa vägen att gå.

– Den som har glömt sin kaffekopp vill inte bli road av en lapp där det står ”Din mamma jobbar inte här!”.

Ska man alls kommunicera med lappar?

– Under vissa omständigheter, tycker Mats Danielsson, som när hyresvärden ska utföra underhåll eller vill nå alla med en vänlig vädjan, till exempel ”Vänligen tänk på att parkera cyklarna i cykelstället”. Eller om någon vill dra ihop till en gårdsfest.

Klagomål och gnäll ska man framföra personligen, via hyresvärden eller via störningsjouren. Men ring på själv först. Kanske vet grannen inte alls om att han eller hon orsakar problem. ]

Fakta: Efterlysning

Har du själv exempel på bra och dåliga lappar gå in på www.hemhyra.se/forum och berätta.

Fakta: Länktips

Argalappen.se: En härlig samling arga lappar.

Fakta: Innan du skriver

Gör ingenting i affekt. Ta en promenad eller sov på saken om du är upprörd.
Skriv en lapp – utan att sätta upp den.
Försök se saken ur olika synvinklar. Grannen kanske inte vet att hunden skäller dagtid.
Prata med personen i fråga.
Vill du kommunicera per lapp, skriv kort och vädjande i trevlig ton och helst med avsändare.
Strunta i lappen om du vet att den ändå inte får någon effekt.
Gäller det större frågor – kontakta värden.

Läs också Skrik och våta kläder kan leda till att hyresgäst åker ut Svenskarnas drömgranne – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.