Annons

Rikshem överens med Hyresgästföreningen i Luleå

Nyheter Rikshem i Luleå har kommit överens med Hyresgästföreningen om den nya hyran. som börjar gälla 1 april. Det gäller 1596 lägenheter.
Foto: Montage pressbilder
Roger Enbom, förhandlare vid Hyresgästföreningen (till vänster) och Ulf Ohlsson, fastighetschef vid Rikshem i Luleå, har kommit överens 2020 års hyrshöjning.

Hyresgästföreningen har i dagarna förhandlat färdigt hyran med Rikshem i Luleå. Rikshem hade yrkat på en höjning på 3,5 procent. Hyresgästföreningen förhandlade ner den till 1,82 procent.

– Det är hälften av vad de hade begärt och speglar de kostnadsökningar som vi upplever att bolaget har, säger Roger Enbom, förhandlare vid Hyresgästföreningen Norrland.

Han är inte helt nöjd.

– Vi tycker att det hade kunnat bli några tiondelar lägre.

Ändå vill han ge beröm till Rikshem.

– Vi upplever att Rikshem i Luleå stadigt förbättrar sin förvaltning av de fastigheter de äger och kan redovisa en ökad kundnöjdhet i sina kundundersökningar, vilket vi tycker är glädjande.

Roger Enbom nämner också en renovering som ska göras på Porsön, där han anser att hyresgästerna har haft bra inflytande över processen och att Rikshem har skött information och förhandlingar på ett utmärkt sätt.

Rikshem byggde en fastighet på Klintbacken i Luleå för ett par år sedan. I övrigt har Rikshem köpt de fastigheter som bolaget idag äger av Lulebo och Luleå kommun. Dessa ligger på Porsön, Kallkällan, Tuna och Mjölkudden. Inom kort ska Rikshem också börja bygga lägenheter på Kronan.

Ulf Ohlsson, fastighetschef vid Rikshem i Luleå, säger att han inte är nöjd med den förhandlade hyreshöjningen. Till skillnad från Roger Enbom anser han inte att den kommer att täcka de ökade drifts- och underhållskostnader de har, inklusive taxehöjningarna de får från exempelvis Luleå energi.

– Vi vill ju underhålla och förbättra fastigheterna för våra hyresgäster, men vi kan inte göra mer än vad hyresintäkterna medger, säger Ulf Ohlsson.

Han tycker annars att de har en bra dialog med Hyresgästföreningen i Luleå.

– Och det är ju en grundförutsättning för att komma framåt i alla frågor.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.