Annons

Rivningarna nere på bottennivå

Nyheter Allt färre hyresrätter rivs i Sverige. Förra året revs 893 lägenheter, den lägsta siffran på 15 år. Samtidigt minskar antalet nya bostäder genom ombyggnad dramatiskt.Om det är den svagare konjunkturen som gör att folk stannar kvar i glesbygden är oklart, men lägenhetsrivningarna har avstannat.  ​

​Inte sedan 1993 har det rivits så få lägenheter som förra året, 893 stycken. Flest rivningar ägde rum i Västmanlands län och anledningen var främst att det var svårt att hyra ut, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Annons
Och det är förhållandevis nya hus som får smaka på rivningskulan. Två tredjedelar av de rivna husen var byggda efter 1960.
Samtidigt minskar antalet nytillkomna lägenheter genom ombyggnad dramatiskt. Förra året tillkom det 2 190 lägenheter, en minskning med 50 procent jämfört med året innan.
De nya lägenheterna är främst lokaler och vindar som byggts om till bostäder. Antalet nytillkomna vindslägenheter i Sverige var förra året 279 stycken, främst i sekelskifteshus.
– Men det vanligaste är att lokaler och kontor görs om till lägenheter. I norra Sverige vet jag att det är vanligt att bygga om källarlokaler, säger Vivianne Olofsson på SCB.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.