HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Romsk kvinna får ersättning för hyresvärdens diskriminering

Avesta ​En privat hyresvärd i Avesta kommun ska enligt en förlikning ersätta en romsk kvinna som han nekade att hyra ut en lägenhet till med 120 000 kronor. Fallet är ren diskriminering menar diskrimineringsombudsmannens jurist.

​För två år sedan ville den romska kvinnan hyra en lägenhet hos den private hyresvärden i Avesta kommun. Han sade först ja men ändrade sig då han fick klart för sig att familjen var romer och att hans hyresgäster inte ville ha romer som grannar. Då anmälde kvinnan honom till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Nu har en förlikning nåtts och hyresvärden ska betala den romska kvinnan, som numera bor i Finland, 120 000 kronor för den kränkning hon utsatts för.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

Att diskrimineringsfall inte går till domstol, där skuldfrågan avgörs, utan i stället löses i förlikning, är mycket vanligt säger jurist John Stauffer på DO.

– Vi på DO anser att kvinnan diskriminerats på grund av att hon är rom. Det finns bevis för det. Men hyresvärden förnekar det och eftersom ärendet inte går vidare till domstol så förblir skuldfrågan i det här fallet olöst.

Den relativt höga ersättningen är menad att vara avskräckande. Innan den nya diskrimineringslagen kom 2009 var summor mellan 40 000 och 50 000 kronor vanligast.

Läs ocksåDO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskrimineringFotomontage. Bild på hus i Fröslunda centrum. Infällt i bilden en hand som håller i nycklar, en annan hand som håller i ett kreditkort.

– Tanken är att andra samhällsaktörer, arbetsgivare, restauranger med flera, ska avskräckas av de höga summor de kan tvingas betala och därför tänka efter ordentligt innan de särbehandlar eller diskriminerar någon, säger John Stauffer på DO.

Hem & Hyra har inte lyckats nå vare sig den romska kvinnan eller hyresvärden.

Läs också Ny folkbokföring i föreningslokal kan vara brottslig Regeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.