Annons

Romsk kvinna får ersättning för hyresvärdens diskriminering

Avesta ​En privat hyresvärd i Avesta kommun ska enligt en förlikning ersätta en romsk kvinna som han nekade att hyra ut en lägenhet till med 120 000 kronor. Fallet är ren diskriminering menar diskrimineringsombudsmannens jurist.

​För två år sedan ville den romska kvinnan hyra en lägenhet hos den private hyresvärden i Avesta kommun. Han sade först ja men ändrade sig då han fick klart för sig att familjen var romer och att hans hyresgäster inte ville ha romer som grannar. Då anmälde kvinnan honom till diskrimineringsombudsmannen, DO.

Nu har en förlikning nåtts och hyresvärden ska betala den romska kvinnan, som numera bor i Finland, 120 000 kronor för den kränkning hon utsatts för.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Att diskrimineringsfall inte går till domstol, där skuldfrågan avgörs, utan i stället löses i förlikning, är mycket vanligt säger jurist John Stauffer på DO.

Annons

– Vi på DO anser att kvinnan diskriminerats på grund av att hon är rom. Det finns bevis för det. Men hyresvärden förnekar det och eftersom ärendet inte går vidare till domstol så förblir skuldfrågan i det här fallet olöst.

Den relativt höga ersättningen är menad att vara avskräckande. Innan den nya diskrimineringslagen kom 2009 var summor mellan 40 000 och 50 000 kronor vanligast.

Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

– Tanken är att andra samhällsaktörer, arbetsgivare, restauranger med flera, ska avskräckas av de höga summor de kan tvingas betala och därför tänka efter ordentligt innan de särbehandlar eller diskriminerar någon, säger John Stauffer på DO.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå vare sig den romska kvinnan eller hyresvärden.

Läs också Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.