Annons

Så mycket kostar en ostädad lägenhet

Nyheter Städa ordentligt innan du flyttar! Det är mycket billigare att själv anlita en städfirma än att hyresvärden ska göra det, visar Hem & Hyras undersökning.
Glöm inte bort avloppet i badrummet. En flyttstädning som inte godkänns kan bli dyrare än att anlita en städfirma från början.

När du lämnar din hyreslägenhet för gott ska den vara ordentligt flyttstädad. Om det inte är tipptopp i alla skrymslen och vrår, i vattenlås och bakom spisen, kan hyresvärden kalla dit en städare och skicka räkningen till dig. Det blir en onödigt dyr historia.

De kommunala bostadsföretagens organisation Sabo har just kommit ut med nya nyckeltal för hur mycket man kan debitera om den avflyttande hyresgästen till exempel inte har städat efter sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nyckeltalen kan användas vid besiktningen för att direkt kunna tala om för hyresgästen hur mycket han eller hon blir skyldig.

– Det är helt frivilligt för bostadsföretagen om de vill använda nyckeltalen, men vi vet att väldigt många gör det, även många privata fastighetsägare. Fördelen är att det är enklare och snabbare än om man ska fakturera den faktiska kostnaden i efterhand. Det kan ta månader innan det blir reglerat, säger Peter Sundqvist, statistikansvarig på Sabo.

Annons

Billigare med rutavdrag

Enligt nyckeltalen kostar det cirka 5 500 kronor att flyttstäda en trea på 75 kvadratmeter. Då räknar man med tolv timmars arbetstid á 438 kronor, plus material. Se hela listan nedan.

Men om du anlitar en städfirma själv kommer du undan betydligt billigare. Det visar Hem & Hyras undersökning i höstas, då 26 städföretag i tio städer lämnade pris för flyttstädning av en normalsmutsig trea på 75 kvadratmeter.

Förklaringen heter rutavdraget, alltså skattereduktion för hushållsarbete. Den gör att privatpersoner bara behöver betala halva arbetskostnaden om de kan dra av kostnaden mot inbetald skatt.

Annons

– Hyresgästen får göra rutavdrag, men inte bostadsbolaget, så det blir ju lite skillnad. Därför kan det vara ett bra tips att anlita en städfirma om man inte vill städa själv, säger Peter Sundqvist.

Läs ocksåSkadorna var ”normalt slitage” - så bantar domstolen den dyra flyttnotanHand som håller pengar och lagboken.

Nyckeltalen bygger på upphandlingar som Saboföretag har gjort. Normalt brukar Hyresgästföreningens jurister betrakta de summorna som skäliga. Om man däremot är oense med hyresvärden om hur smutsig eller onormalt sliten lägenheten är, kan man vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Fakta: Så mycket kostar värdens städning

 

Lägenhet, antal rum Yta, cirka Total städkostnad
1 rum och kokvrå 20 kvm 2 310 kronor
1 rum och kök 40 kvm 3 231 kronor
2 rum och kök 60 kvm 4 157 kronor
3 rum och kök 75 kvm 5 471 kronor
4 rum och kök 90 kvm 7 243 kronor
5 rum och kök 115 kvm 8 149 kronor
Källa: Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo). Städkostnaderna uppdaterade 28 september 2023.
Läs också Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Elias och Romina tog fajten – fick ersättning för den felkonstruerade duschen 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.