HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så mycket kostar en ostädad lägenhet

Nyheter Städa ordentligt innan du flyttar! Det är mycket billigare att själv anlita en städfirma än att hyresvärden ska göra det, visar Hem & Hyras undersökning.
Glöm inte bort avloppet i badrummet. En flyttstädning som inte godkänns kan bli dyrare än att anlita en städfirma från början.

När du lämnar din hyreslägenhet för gott ska den vara ordentligt flyttstädad. Om det inte är tipptopp i alla skrymslen och vrår, i vattenlås och bakom spisen, kan hyresvärden kalla dit en städare och skicka räkningen till dig. Det blir en onödigt dyr historia.

De kommunala bostadsföretagens organisation Sabo har just kommit ut med nya nyckeltal för hur mycket man kan debitera om den avflyttande hyresgästen till exempel inte har städat efter sig.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

Nyckeltalen kan användas vid besiktningen för att direkt kunna tala om för hyresgästen hur mycket han eller hon blir skyldig.

– Det är helt frivilligt för bostadsföretagen om de vill använda nyckeltalen, men vi vet att väldigt många gör det, även många privata fastighetsägare. Fördelen är att det är enklare och snabbare än om man ska fakturera den faktiska kostnaden i efterhand. Det kan ta månader innan det blir reglerat, säger Peter Sundqvist, statistikansvarig på Sabo.

Annons

Enligt nyckeltalen kostar det cirka 4 600 kronor att flyttstäda en trea på 75 kvadratmeter. Då räknar man med tolv timmars arbetstid á 365 kronor, plus material. Se hela listan till höger.

Läs ocksåHyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"Erik Lindgren vid sitt tidigare lägenhetshus i Gottsunda i Uppsala. Erik bestred sin flytträkning som han tyckte var märklig och inte ville betala.

Men om du anlitar en städfirma själv kommer du undan med nästan hälften så mycket, 2 400 kronor. Det visar Hem & Hyras undersökning i höstas, då 26 städföretag i tio städer lämnade pris för flyttstädning av en normalsmutsig trea på 75 kvadratmeter.

Förklaringen heter rutavdraget, alltså skattereduktion för hushållsarbete. Den gör att privatpersoner bara behöver betala halva arbetskostnaden.

– Hyresgästen får göra rutavdrag, men inte bostadsbolaget, så det blir ju lite skillnad. Därför kan det vara ett bra tips att anlita en städfirma om man inte vill städa själv, säger Peter Sundqvist.

Annons
Läs ocksåRikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmäldeJaved Hussain framför en buske på en innergård med äldre bostadshus, Javed bestred sin flytträkning

Nyckeltalen bygger på upphandlingar som Saboföretag har gjort. Normalt brukar summorna betrakats som skäliga av Hyresgästföreningens jurister. Om man däremot är oense med hyresvärden om hur smutsig eller onormalt sliten lägenheten är, kan man vända sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Fakta: Så mycket kostar värdens städning
Lägenhet, antal rum Yta, cirka Total städkostnad
1 rum och kokvrå 20 kvm 1 935 kronor
1 rum och kök 40 kvm 2 710 kronor
2 rum och kök 60 kvm 3 485 kronor
3 rum och kök 75 kvm 4 580 kronor
4 rum och kök 90 kvm 6 060 kronor
5 rum och kök 115 kvm 6 820 kronor
Källa: Sabo.
Läs också Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen Patrik, 31, krävs på tusenlappar av hyresvärden - så undviker du en dyr flyttnota

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.