HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mycket kostar flytten

Nyheter Trött på att packa ned och bära på alla prylar du samlat på dig genom åren? An­lita en flyttfirma. Det kostar i genomsnitt drygt 10 000 kronor, visar Hem & Hyras undersökning.​

​Hem & Hyra har ringt runt till 20 flyttfirmor runtom i landet för att få prisuppgift på vad det kostar att flytta en normalmöblerad trea på 75 kvadratmeter på tredje våningen. Bohaget ska i exemplet flyttas fem mil. Prisuppgifterna är ungefärliga. De allra flesta flyttföretag poängte­rar att de helst åker ut och gör en besiktning i bostaden för att mer exakt kunna berätta vad slutnotan landar på.

Förutom vad själva flytten kostar är det värt att undersöka vilka villkor som gäller för flyttkartongerna. Alla före­tag utom två lånar ut kartonger under själva flytten och upp till en månad. Åkeriet flytt och transport i Oskars­hamn och GLC flytt i Göteborg tar 12 respektive 15 kronor i hyra. Ska man köpa kartongerna kostar de mellan 20 och 40 kronor styck.
 
Samtliga firmor som ingår i under­sökningen är medlemmar i antingen Sveriges möbeltransportörers för­bund (SMF) eller Svenska flyttföre­tagareförbundet (S3F). Dessa före­tag tillämpar Bohag 2000, som är en överenskommelse med Konsument­verket. Den innebär att skadat gods ersätts upp till 20 basbelopp, det vill säga över 850 000 kronor. Kontrollera alltid exakt med firman vad som gäller om något går sönder.
– Det förekommer många oseriösa aktö­rer, speciellt i storstäderna där den so­ciala kontrollen är lägre, säger Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare i SMF.
 

Fakta: 6 skäl till höjning 2009

Fem tips inför flytten

1. Om du ska flytta själv: Tänk på att du oftast har mer prylar än du tror. Följ­aktligen kommer flytten att ta mer tid.
2. Tänker du anlita en firma: Kontrol­lera att företaget är seriöst. Vad gäller om något går sönder? Om före­taget är mycket billigare än konkur­renterna är det långtifrån säkert att de betalar skatt och sociala avgifter.
3. Undersök. Vissa av Hyresgästför­eningens regioner har medlemsrabatt hos flyttfirmor. Det är också vanligt att medlemmar kan få låna flyttsläp.
4. Säg upp avtal i tid. Många tv-och bredbandsabonnemang har tre månaders uppsägningstid. Här finns pengar att spara – eller förlora.
5. Kontrollera kollektivavtalet. Du kan har rätt till en ledig dag i sam­band med flytten.

Läs också Karin har bott nästan 70 år i lägenheten – ”jag vill inte flytta om jag inte måste” Hyr unikt hus av kommunen – flydde stan under pandemin Byggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna Värre än väntat när Boplats granskar tillträdestider Därför fick Ingemar betala dubbel hyra när hyresvärdarna sölade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.