HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så slänger du granen utan att få ris

Nyheter Efterlängtad upplysare när den dansar in. Skräpalstrande och naken när den ska ut någon vecka senare. Läs det här och släng granen på rätt sätt.
Foto: Conny Pettersson

Det är samma sak varje år. Sämre begagnade julgranar som slängs på trottoarer och gårdar utan till synes en tanke på att granen själv inte kan ta sig till närmsta återvinning.

Faktum är att slänga granen på gatan klassas som nedskräpning och är brottsligt. Straffskalan för nedskräpning börjar med böter och slutar med fängelse i upp till ett år. Även om att slänga en julgran på gatan torde röra sig om ett ringa brott så finns det alltså all anledning att göra rätt. Om inte annat för att hålla sig väl med gran(n)arna.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

– Har du ett grovsoprum så släng granen där. Klipp ner den och lägg den i en sopsäck. Har du inget grovsoprum och inte har tillgång till bil och kan forsla i väg granen till återvinningen, tycker jag du ska fråga värden vad som gäller, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation.

Att slänga den inne på gården är inget bra alternativ om du vill vara på god fot med din värd och dina grannar. Men det finns ett ställe som förmodligen är ännu värre:

– Jag har hört om bolag som har så kallade sopsugar och fått stopp i dem för att efter att julgranar kastas ner. Det uppskattades varken av värden eller grannarna, säger Patrizia Finessi

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.

Den bekväme kan med lite tur få en lapp från den lokala idrottsföreningen eller liknande om att de erbjuder sig att ta hand om ditt uttjänta barrträd – mot en liten ersättning.

Tycker du alla alternativ verkar lite omständliga: Överväg en plastgran till nästa år.

Läs också Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt Hon ser vad du slänger i soporna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.