Annons

Så slänger du granen utan att få ris

Nyheter Efterlängtad upplysare när den dansar in. Skräpalstrande och naken när den ska ut någon vecka senare. Läs det här och släng granen på rätt sätt.
Foto: Conny Pettersson

Det är samma sak varje år. Sämre begagnade julgranar som slängs på trottoarer och gårdar utan till synes en tanke på att granen själv inte kan ta sig till närmsta återvinning.

Faktum är att slänga granen på gatan klassas som nedskräpning och är brottsligt. Straffskalan för nedskräpning börjar med böter och slutar med fängelse i upp till ett år. Även om att slänga en julgran på gatan torde röra sig om ett ringa brott så finns det alltså all anledning att göra rätt. Om inte annat för att hålla sig väl med gran(n)arna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Har du ett grovsoprum så släng granen där. Klipp ner den och lägg den i en sopsäck. Har du inget grovsoprum och inte har tillgång till bil och kan forsla i väg granen till återvinningen, tycker jag du ska fråga värden vad som gäller, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation.

Annons

Att slänga den inne på gården är inget bra alternativ om du vill vara på god fot med din värd och dina grannar. Men det finns ett ställe som förmodligen är ännu värre:

– Jag har hört om bolag som har så kallade sopsugar och fått stopp i dem för att efter att julgranar kastas ner. Det uppskattades varken av värden eller grannarna, säger Patrizia Finessi

Läs ocksåDärför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”رجل يقف داخل غرفة البيئة

Den bekväme kan med lite tur få en lapp från den lokala idrottsföreningen eller liknande om att de erbjuder sig att ta hand om ditt uttjänta barrträd – mot en liten ersättning.

Annons

Tycker du alla alternativ verkar lite omständliga: Överväg en plastgran till nästa år.

Läs också Värden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt” Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Kvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.