HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Schampo ska ge hyresrätten lägre skatt

Nyheter Med hjälp av en årsförbrukning av schampo och en tajt t-shirt ska Hyresgästföreningen få finansministern att sänka beskattningen av hyresrätten.

Kampanjen kallas ”Hyrskatten” och drog igång i går. Framför allt sker påverkansarbetet via sajten tackpaforhand.nu. Syftet är att visa på att hyresrätten i dag är skattemässigt missgynnad. Den som hyr sitt boende betalar i genomsnitt 2 000 kronor mer i skatt för än den som valt villa eller bostadsrätt, enligt Hyresgästföreningens beräkningar.

– Det hindrar både byggande och renoveringar av hyresrätter, säger André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningen. 

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över de skattemässiga villkoren för hyresrätten och föreslå förbättringar. Om precis ett år ska den utredningen vara klar. Sajten heter ”tack för förhand”, eftersom Hyresgästföreningen redan nu vill tacka för att skattevillkoren ändras så att de blir gynnsammare för hyresrätten.   

Kampanjen är riktad mot finansminister Anders Borg (M), inte bostadsminister Stefan Attefall (KD). De som sympatiserar med Hyresgästföreningens budskap kan skriva på uppropet på sajten. I går passerades över 2 000 underskrifter vilket innebär att Anders Borg kommer att få ett förhandstack i form av en årsförbrukning av schampo med alla namnsunderskrifter på flaskorna. Nästa steg blir en tajt svart t-shirt, då krävs att 9 607 personser skriver under.

– Vi planerar att överlämna schampoflaskorna personligen inom kort, säger André Johansson.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Han känner inte till kostnaden för kampanjen men menar att det ”inte handlar om några stora utsvävningar”.

Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.