Annons

Slutförhandlat för Barbro

Eskilstuna ​Det började som ett inhopp för att barnen skulle få gå på disko, och ledde till 35 år av engagemang och hyresförhandlingar för Hyresgästföreningen. Men nu är det slutförhandlat för Barbro Västerdahl.
Hon har precis varit med och avslutat 2011 års förhandling. Och det var sista gången som Barbro Västerdahl var med.
 
– Jag tycker att det får räcka. Jag är ändå 75 år. När jag började fick vi väldigt mycket utbildning och jag hade folk omkring mig jämt. Det var större aktivitet i bostadsområdena då. Nu är det svårt att engagera folk.
 

Efter det första inhoppet som diskovakt blev det en snabb karriärutveckling i Hyresgästföreningen för Barbro Västerdahl. Det dröjde inte länge förrän hon satt med i lilla förhandlingsdelegationen och skulle förhandla hyrorna med Kommunfastigheter. Den första hyresförhandlingen minns hon fortfarande mycket väl.

Annons
– O ja, den glömmer jag aldrig, säger hon med road blick.
– Vi var tre personer från Hyresgästföreningen som träffade bostadsbolagets dåvarande vd. Vi höll på en hel dag, ända fram till midnatt och jag minns hur jag och Inger Telenius satt i ett väldigt litet rum och räknade 1-öringar och 2-öringar medan Sven-Erik Karlsson förhandlade med hyresvärden, berättar hon.
 
Om hon ska komma på något som varit besvärligt så blir det strandade förhandlingar.
 
– Det värsta med strandningar är att det tar så lång tid och det är hyresgästerna som blir lidande och får hyreshöjningen retroaktivt.
Att själv vara företrädare för alla grannarna, och ha varit med och påverkat deras hyresutveckling, det har aldrig stört henne.
 
– Jag tycker att det har känts bra, det har aldrig varit jobbigt att möta någon granne. För det mesta har vi gjort bra förhandlingar så det är inget jag grämt mig över.
 
Under åren som gått har hon bytt bostadsområde två gånger men hon bor fortfarande hos samma hyresvärd.
 
– Vid den sista förhandlingen hade värden begärt 3,9 procents höjning och vi slutade på 1,3 procent. Kommunfastigheter är ett bra företag. De har aldrig försökt att lura någon, säger Barbro Västerdahl.

Annons
Fakta: Barbro Västerdahl

Ålder: 75 år.Bor: Tre rum och kök i Eskilstuna.Familj: Tre barn och sex barnbarn.Övrigt: Har efter 35 år i Hyresgästföreningen gjort sin sista hyresförhandling.

Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Efter värdens dolda påslag: Michael och hans grannar får tillbaka över 330 000 kronor 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen Tvisten avgjord – så blir nya hyran i Övik

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.