Annons

Sömnlös i drömlägenheten – fler störs av mer buller

Nyheter Fredag och lördag kväll. Då går Helena och lägger sig klockan nio.– Har jag inte somnat innan musiken börjar spela är det kört. Så många som en tredjedel av alla som bor i flerfamiljshus störs av bullriga miljöer.

Vid årsskiftet 2009 flyttade Helena till sin drömlägenhet. Gammalt hus, högt i tak, ljusa trägolv, centralt i Örebro.

Jaha, centralt, kanske du tänker nu – men då får man väl tåla lite ljud!?

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Så vi tar det direkt:
– Jag är inte ljudkänslig, jag bodde i min förra lägenhet i 17 år. Den låg mitt i stan och det störde mig aldrig. Det här är något annat, säger Helena.

För nio månader sedan förändrades livet för Helena och hennes grannar. Då öppnade en nattklubb vägg i vägg med hyreshuset de bor i. Två grannar har redan flyttat på grund av oljudet. Hon och grannen i lägenheten intill, vi kan kalla honom Börje, letar nya bostäder.
– Man bär på en ständig oro. Tidigare var ju fredag kväll den bästa kvällen. Nu kommer ångesten smygande redan i veckan över att jag inte vet om jag kommer att få sova något i helgen, säger Börje. 

Annons
Bägge två har ändrat sina rutiner för att klara av ljuden. Helena går och lägger sig tidigare, bjuder inte hem gäster utan ser hellre till att ha någon att sova över hos på helgerna. Börje å sin sida har bytt arbetsschema för att undvika lägenheten de kvällar då klubben är öppen. Krogen är öppen tre kvällar i veckan, men om krogen eventuellt håller stängt en av kvällarna, finns ändå oron där.
–Då sitter jag på helspänn och undrar när musiken ska börja – man blir nästan lite besatt av ljudet, säger han.
Vare sig Helena eller Börje vill att krogen ska stänga. De tycker att ljudet är okej – om det håller sig på en rimlig nivå.
– Vi bor ju här – det är här vi lever våra liv och har vår vila. Det känns inte schyst att vi i kvarteret ska behöva lämna våra hem för en att en krog vill spela hög musik till klockan två på natten.
Så länge ingen kan bevisa genom mätningar att de bryter mot riktlinjerna, kan kommunen inget göra. Och mätningarna –ja de utförs av krogen själv.
– Jag känner mig rätt uppgiven. Nu ligger helgen framför oss.
 
Socialstyrelsen räknar med att så många som en tredjedel av alla som bor i flerfamiljshus har fönster mot en bullrig miljö. Och bullret ökar i takt med att bilarna blir fler på gatorna och människorna flyttar in till tätorter.
Men upplevelsen av ljud är högst individuell. För dig som drabbas och vill åtgärda oljudet kan vägen bli lång och svår.
– Många väljer att flytta i stället, de står inte ut, säger Lillemor Wädel som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Örebro kommun.
 
Och så länge ljudet inte överskrider Socialstyrelsens riktlinjer, får du som hyresgäst ingen hjälp.
– En del ringer och vill anmäla att de störs av barn som leker eller som skriker. Men det finns ärenden där vi som myndighet inte kan göra något – barn måste få leka och låta, säger hon.

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök" Grovt misshandlad av sin granne – nu förlorar mannen sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.