HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna får betala för dålig sophantering – hyrorna höjs

Östra Göinge Det blev så dyrt med sopkaoset att nu får hyresgästerna betala. Göingehem höjer hyrorna för alla hyresgäster.
Sopslarv
Foto: Gry Ellebjerg

Sopslarv kostar. När Göingehem räknade på hur mycket felsorterade sopor verkligen kostade landade priset på cirka en halv miljon kronor. Nu får alla hyresgäster betala. För den som bor i en trea eller större högs hyran med 800 kronor om året. Överenskommelsen gjordes med Hyresgästföreningen under årets hyresförhandling.


– Allt möjligt läggs på fel plats. Det skiljer sig åt mellan områdena men hittills är det ingen fastighet som fungerar felfritt, säger Henrik Loveby, vd på Göingehem.

Det kommunala bostadsbolaget äger 139 fastigheter och cirka 1 500 lägenheter.

Läs ocksåKonflikt om tv-kanaler efter indragen fibertv-kanaler

Bakgrunden till avgiften, som lades på hyran efter årsskiftet, är att avfallsentreprenören 2018 började ta 1 200 kronor betalt för soptunnor som innehöll felsorterat avfall. Varken kampanjer, enskilda samtal, möten eller skriftlig information har lett till förbättringar.

Varför tror du att det är så svårt?
– Man tänker inte eller så bryr man sig inte. Det brister i engagemanget. Kanske kan det bli bättre om man ser att det påverkar hyran. Om man inte sorterar får man betala för att någon annan gör det i efterhand, säger Henrik Loveby.

Enligt Carl-Johan Dahlgren som är aktiv i Hyresgästföreningen ville bolaget från början ha en ännu större hyreshöjning på 79 kronor per lägenhet och månad. Har han förståelse för att bostadsbolagets ökade kostnader på något sätt måste betalas.

Läs ocksåBeslutet: Joakims värd måste sluta dumpa hyresgästernas soporHyresvärden Lennart Adfors i Göteborg måste upphöra med att gå ignom och dumpa sina hyresgästers sopor.

Enligt avtalet ska bolaget var tredje månad göra en översyn av läget och för de som sköter sopsorteringen ska avgifter försvinna. Carl-Johan Dahlgren håller också med om att sopsituationen inte är bra
– Den är fruktansvärd. Där jag bor i Hanaskog har vi ett stort och fint soprum men ändå, efter helgerna är det rena rama kaoset.

Varför tror du det är så svårt med sopsortering?
– Ja du, om vi hade svaret på den frågan hade vi nog fått Nobelpriset.

Läs ocksåHär rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Enligt Carl -Johan Dahlgren har han fått en del reaktioner om den förhandlade avgiften, men de kritiska rösterna har varit enstaka.
När nu en sopavgift har lagts på hyran tänker sig Göingehem en modell likt Höganäshem. Att hyresgäster som delar på ett miljöhus som fungerar får lägre hyra. Mer om det här: Lägre hyra när soporna sorteras

Hyreshöjningen för Göingehems hyresgäster på grund av sopslarvet blir enligt följande:

  • 1 rum och kök: 22 kronor/månaden
  • 2 rum och kök: 44 kronor/månaden
  • 3 rum och kök och större: 66 kronor/månad
Fakta: 60 procent sorterades fel

En vecka 2018 analyserade Östra Göinge renhållnings AB, Ögrab, soporna från villor och flerbostadshus. Det visade sig att mycket mat (20 procent)  och tidningar (30 procent) slängdes i de brännbara kärlen. Endast 40 procent hamnade rätt.

Läs också Här håller sensorer koll på soprummen - efter lyckat test digitaliseras alla kärl Sopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.