HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Konflikt om tv-kanaler efter indragen fiber

Kävlinge I samband med att värden drog in fiber försvann över tio tv-kanaler men hyresgästerna får fortsätta betala. Nu dras hyresvärden inför hyresnämnden.
tv-kanaler
Foto: Pixabay
Massa tv-kanaler har försvunnit från hyresgästerna som bor hos kommunala KKB i Kävlinge. Samtidigt får de betala mycket mer.

Från att ha betalat 60 kronor i månaden för 18 tv-kanaler höjdes priset i februari till 140 kronor, samtidigt försvann hela tv-utbudet förutom sex kanaler som hyresvärdar enligt lag måste erbjuda.
– Vi är vansinniga. Det snackas mycket bland oss grannar. Folk är jättearga. Vi betalar för något vi inte längre får, säger hyresgästen Monica Malmros.

För cirka tre år sedan fick hyresgästerna veta att deras hyresvärd, kommunala Kävlingebostäder (KKB), skulle dra in fiber. Det har varit en vanlig åtgärd bland hyresvärdar de senaste åren och har ofta betytt några tior extra på hyran.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

I detta fall förhandlade Hyresgästföreningen och KKB och resultatet blev ett påslag på hyran med 80 kronor i månaden. Nu vid månadsskiftet var det skarpt läge och det analoga nätet släcktes. Det som upprör är att hyresgästerna ska fortsätta betala 60 kronor, som de tidigare betalade för 18 tv-kanaler, plus påslaget på 80 kronor.

Den totala summan blir 140 kronor och det för ett mycket sämre utbud.
– Det är helt orimligt att de tar bort en sak men hyresgästerna ska fortsätta betala för det. Vi står helt bakom hyresgästerna och vill få saken prövad, säger Evelina De La Motte, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Evelina De La Motte.

– Hittills är det två hyresgäster som tar saken till hyresnämnden men vi ska nu stämma av och se hur vi ska driva saken. Vi vet att det finns ett stort missnöje bland många fler hyresgäster, säger Fredrik Malmberg, förhandlare.

Enligt Monica Malmros tillkommer också andra utgifter. Den som vill ha mer än en tv i bostaden måste ha ett extra jack som kostar 20-40 kronor per styck i månaden, samt betala för tv-boxar. Vill man ha samma utbud som tidigare måste man även betala ett tv-paket från en extern leverantör.

Tvisten mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolaget handlar också om hur avtalet som skrevs 2017 ska tolkas. Enligt avtalet skulle det bli ett ”förändrat tv-utbud” men att det skulle bli sämre var aldrig tanken, enligt Hyresgästföreningen.
– Det var en olycklig formulering och det borde ha stått tydligare, säger Evelina De La Motte.

Enligt henne används idag formuleringen ”oförändrat tv-utbud” i avtal och påslaget brukar hamna på totalt 60 kronor i månaden. I Hyresnämnden drivs ärendet som ”Ändring av hyresvillkor”.

Läs ocksåCharles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden

Monica Malmros tycker att det är bra att saken prövas.
– Det blir ett pilotfall, vi är nog de första som driver något sånt här, säger hon.

Hem&Hyra har sökt KKB men de har inte återkopplat. I handlingar som har kommit in till hyresnämnden skriver bostadsbolaget i ett mejl till hyresgästerna: ”Att Hyresgästföreningen i efterhand har en annan tolkning av avtalet är naturligtvis beklagligt. Vi vidhåller vår rätt att debitera enligt ingånget avtal”.

Läs också "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Här smetar han avföring över hela trapphuset – nu tvingas mannen att flytta Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.