Annons

Störst risk för bilen i Mjölby

Mjölby Risken att bilen utsätts för inbrott, stöld eller skadegörelse är mer än tre gånger så hög i Mjölby som i Valdemarsvik. Börje Renholm är en drabbad bilägare.
Foto: Jenny Knutsson
Börje Renholm är osäker på hur mycket bensin som gick till spillo vid stöldförsöket, men det rör sig om flera liter. Nu har han skaffat låsbart tanklock.

– Det var precis utanför köksfönstret. Hur fräckt som helst!

Börje Renholm höll på att bära upp kartonger från källaren när han såg att det låg en bensindunk slängd på marken intill hans bil på parkeringsplatsen utanför huset på Ramstadgatan i Mjölby. Han tror att han skrämde i väg den eller dem som var i färd med att slanga bensin från bilen. Men han hann aldrig se någon.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Börje ringde polisen som kom efter 20 minuter.

– De var här snabbt. Annars ser man inte poliser här så ofta. Jag tror att det är därför vi har så mycket bilinbrott i Mjölby. De som ligger bakom vet att det sällan finns någon polis i närheten.

Håkan Lindqvist, närpolischef i Mjölby, håller inte med om att polisen skulle vara osynlig.

Läs ocksåKnark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagdUppsagd efter att ha dömts till fängelse

– Vi försöker att vara ute och synas så mycket vi bara hinner och mängdbrottslighet, som det är frågan om i det här fallet, ska vi prioritera, säger han.
Håkan Lindqvist är medveten om att Mjölby är särskilt utsatt.

Annons

– Det är ett par personer som står bakom en stor andel av de här brotten. Tyvärr krävs det i princip att vi tar dem på bar gärning för att det ska leda till någonting, säger han.

En stor bensinfläck på asfalten vittnar om stöldförsöket som drabbade Börje. Det är fortfarande ouppklarat. Hur mycket bensin som rann ut på marken vet han inte.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

– Bensin är dyrt. Det känns inte alls roligt.

Men konsekvenserna är större än de rent ekonomiska. Börje känner sig mindre trygg efter händelsen.

– Jag går och tittar ut då och då för att se om allt verkar vara okej med bilen. Jag var mer avspänd förut. Det är lite jobbigt.

Annons

Antal fall av bilstöld, inbrott och skadegörelse på bil per 100 000 invånare 2006-2010. Källa: Brå.

Läs mer: I Valdemarsvik parkerar du tryggast

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.