Annons

Största hyresvärden är kommunal

Nyheter En stor majoritet av hyresrätterna i Sverige är i kommunal ägo, visar en ny rapport från Boverket. Av de 50 största hyresvärdarna i landet är 38 kommunala. Största hyresvärden i landet är Stockholm stad.​
Det är myndigheten Boverket som granskat de 50 största hyresvärdarna i riket samt i 15 kommuner. Och trenden går mot ett ökat utländskt ägande, enligt rapporten.
 
I Malmö och Linköping ägs 12 – 15 procent av hyresrätterna av utländska bolag och tre av de fem största privata hyresvärdarna i Sverige har sin bas utomlands.
 
I Stockholm och Göteborg är det utländska ägandet inte alls lika omfattande och utgör endast några procent av det totala beståndet.
 
Men de största hyresvärdarna i Sverige är alltjämt kommunerna genom sina bostadsbolag. 38 av de 50 största hyresvärdarna i landet är kommuner med Stockholm i topp följt av Göteborg. På tredje och fjärdeplats återfinns två utlandsbaserade bolag, norska Acta och Akelius med sin bas på Bahamas.
 
I Stockholm är 55 procent av lägenheterna hyresrätter, trots de senaste åren ombildningsvåg. Lika stor andel hyresrätter hittar vi i Malmö medan två tredjedelar av lägenheterna i Göteborg är hyresrätter, enligt rapporten.
 
I genomsnitt är två tredjedelar av lägenheterna i Sverige hyresrätter, varav hälften ägs av privata företag. 
 
Boverkets siffror gäller oktober 2010.

Annons
Fakta: Landets tio största ägare av bostadsfastigheter:

Stockholms kommun

Göteborgs kommun

Acta, Norge (privat, Norge)

Akelius, (privat, Bahamas)

Malmö kommun

Örebro kommun

Stena AB (privat)

Linköpings kommun

Gävle kommun

Botkyrka kommun

Källa: Boverket

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Höga räntor går ut över hyresgäster: "Vi behöver en diskussion om detta" Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.