HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Storstadsutredningen stoppas av nya regeringen

Nyheter För nästan ett år sedan lanserade den förra regeringen en utredning om bostadssituationen i storstadsregionerna. Men någon utredare tillsattes aldrig – och nu läggs uppdraget ner.

På torsdagens regeringssammanträde togs beslut om att avsluta storstadsutredningen, innan den ens påbörjats.

Det var i februari i fjol som alliansregeringen fattade beslut om utredningen. Uppdraget var att analysera och lämna förslag för att möta det ökande behovet av bostäder i storstadsregionerna.

Men det visade sig att flera andra utredningar överlappade syftet med storstadsutredningen. Ett exempel är Sverigeförhandlingen, som ska undersöka möjligheten till samordning av nya infrastrukturprojekt och bostadsbyggande i kommunerna, ett annat är den pågående planprocessutredningen. Ytterligare en fråga som storstadsutredningen skulle ha tittat på – hur utsatta grupper lättare ska kunna komma in på bostadsmarknaden – utreds redan av Boverket.

Någon utredare tillsattes aldrig av alliansregeringen, och nu stoppas uppdraget av den nya, rödgröna regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

– Regeringen har kommit fram till att det är bättre att utvärdera de förslag som är på gång innan man tillsätter ytterligare en utredning, säger Johan Hjalmarsson, ämnessakkunnig på näringsdepartementet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.