Annons

Storstadsutredningen stoppas av nya regeringen

Nyheter För nästan ett år sedan lanserade den förra regeringen en utredning om bostadssituationen i storstadsregionerna. Men någon utredare tillsattes aldrig – och nu läggs uppdraget ner.

På torsdagens regeringssammanträde togs beslut om att avsluta storstadsutredningen, innan den ens påbörjats.

Det var i februari i fjol som alliansregeringen fattade beslut om utredningen. Uppdraget var att analysera och lämna förslag för att möta det ökande behovet av bostäder i storstadsregionerna.

Men det visade sig att flera andra utredningar överlappade syftet med storstadsutredningen. Ett exempel är Sverigeförhandlingen, som ska undersöka möjligheten till samordning av nya infrastrukturprojekt och bostadsbyggande i kommunerna, ett annat är den pågående planprocessutredningen. Ytterligare en fråga som storstadsutredningen skulle ha tittat på – hur utsatta grupper lättare ska kunna komma in på bostadsmarknaden – utreds redan av Boverket.

Någon utredare tillsattes aldrig av alliansregeringen, och nu stoppas uppdraget av den nya, rödgröna regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

– Regeringen har kommit fram till att det är bättre att utvärdera de förslag som är på gång innan man tillsätter ytterligare en utredning, säger Johan Hjalmarsson, ämnessakkunnig på näringsdepartementet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.