Annons

Strandade förhandlingar i Östersund

Östersund Hyresgästföreningens ordförande i Östersund, Arne Johansson, är mäktigt förbannad och förklarar krig mot Östersundsbostäder. – Det är för jäkligt hur de behandlar sina hyresgäster, säger Johansson.​
Hyresförhandlingen mellan Östersundsbostäder och Hyresgästföreningen har strandat efter ett flertal sittningar.
– Vi från hyresgästföreningen kan inte se att det ska finnas något behov hos Östersundsbostäder att höja hyrorna under nästa år. De har redan redovisad vinst med 25 miljoner under detta år, och då är inte ens årets hyreskrav inräknat, säger Arne Johansson.
Östersundsbostäders styrelseordförande, Viola Backlund, tycker inte att det är rätt att kalla det vinst.
– Det är 22 miljoner kronor det rör sig om och vi har ett ägardirektiv som säger att vi ska betala tillbaka motsvarande 22 miljoner till kommunen i form av räntekostnad, säger Backlund.
Så ni har inte några pengar kvar i bolaget efter att kommunen tagit sitt?
– Nä, vi betalar ju inte in de pengarna till kommunen utan de använder vi till bland annat underhåll. Bara i år har vi ett underhållsbehov på 57 miljoner kronor och då ska ni tänka på att vi inte fått någon hyreshöjning de senaste två åren, säger Backlund.
 
Men har inte Östersundsbostäder gått med vinst även tidigare år och har ni inte då fått pengar till underhåll?
– Ja, nu kallar du det vinst återigen, men vi har till exempel bostadsområdet Torvalla som är byggt på slutet av 80 talet, där vi nu måste börja se över underhållet av bland annat badrum och det är en kostsam affär, säger Backlund
Ni lär även ha planer på att sponsra ett idrottsevenemang med 1 miljon kronor, stämmer det?
– Vi har fått en förfrågan om vi kan tänka oss att sponsra ett evenemang med 1 miljon kronor, men vi var mycket tydliga under gårdagens möte, att vi inte kommer att sponsra något evenemang. Vi har aldrig sponsrat förr, så varför skulle vi börja med det nu, säger Backlund.
 
Så då kan hyresgästerna som bor hos er vara säkra på att deras hyrespengar inte går till sponsring?
– Nu sitter jag ju bara som ordförande i styrelsen, så därför kan jag ju aldrig säga aldrig. Men någon sponsring på en miljon blir det i vart fall inte, avslutar Backlund.
– Jag upplevde då inte att Östersundsbostäder förtydliga något kring sponsringen. Det verkade mer som de inte var riktigt på det klara hur de hade tänkt sig det hela, säger Johansson.
Men tycker inte ni att det är bra när det kommunala bostadsbolaget sponsrar idrotten?
– Nä, inte på bekostnad av oss hyresgäster. Pengarna ska användas till att sköta om fastighetsbeståndet. Vi har däremot inget emot om kommunen sponsrar idrotten, för då får alla kommuninvånare stå för notan, säger Johansson.
Vad händer nu då?
– Jag manar hyresgästerna att ta strid mot denna bostadsjätte och penningkoloss. Vi är många och det är vi hyresgäster som kommer att gå segrande ur striden om vi hjälps åt, säger Arne Johansson segervisst.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.