Annons

Strandade hyresförhandlingar för Stockholms stads allmännyttor

Stockholm Stockholms stads kommunala bostadsbolag avbryter hyresförhandlingarna om 2024 års hyror med Hyresgästföreningen. De allmännyttiga bolagen vill höja hyrorna med 7,8 procent. Oacceptabelt, menar Hyresgästföreningen region Stockholm. Nu ska frågan avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK.
Hyreshus och pengar
Foto: Familjebostäder/Kristina Wahlgren
Förhandlingarna om 2024 års hyror mellan Stockholms stads allmännyttor och Hyresgästföreningen har avbrutits av bostadsbolagen.

Årets hyresförhandlingar är extremt laddade då hyresvärdarna kräver rekordhöga hyreshöjningar för 2024. Gotlandshem kräver att få höja hyran med 17,53 procent. Fastighetsägarna Stockholm vill höja med 12 procent nästa år.

Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder med cirka 75 000 lägenheter har yrkat på 7,8 procent i hyreshöjning för 2024.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Något som Hyresgästföreningen region Stockholm inte accepterar och har kontrat med ett motbud på 3,3 procent.

Strandat förhandlingarna

Nu har förhandlingarna om 2024 års hyror mellan Stockholms stads allmännyttor och Hyresgästföreningen avbrutits av bostadsbolagen.

Det innebär att beslutet om nya hyror hänskjutits till tvistelösningsorganet Hyresmarknadskommittén, HMK.

Annons
Läs ocksåStockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Adam Hillawi, förhandlingsledare Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att parterna ligger långt ifrån varandra men att de ändå hade önskat att kunna komma överens gemensamt i stället för att låta HMK avgöra.

– Vi är besvikna över att de har låst sig fast vid så höga yrkanden när vi lever i en lågkonjunktur. De största förlorarna blir hyresgästerna. Risken är att det tar längre tid och att de åker på att få betala retroaktiva hyror, säger han.

”Stockholmarna äger de här bolagen”

Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att de är besvikna över att Stockholms tre stora allmännyttor låst fast sig vid sina höga yrkanden.

– Stockholmarna äger de här bolagen gemensamt, vill verkligen den politiska majoriteten att de agerar så här? Vi är alltid beredda att förhandla, sätta oss ned och komma överens. De är välkomna tillbaka till förhandlingsbordet när som helst.

”Svår balans”

Lott Jansson, kommunikationschef för Familjebostäder, säger att de har lämnat in en begäran om medling till de centrala parterna i Hyresmarknadskommittén eftersom parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

Annons

– Vi har också en ny förhandlingsmodell som vi behöver hjälp att tolka. Vi har haft en konstruktiv förhandling hittills i år och hoppas att vi med ytterligare vägledning kan komma överens. Årets hyresförhandling är en svår balans mellan de kraftiga kostnadsökningarna som bolagen drabbas av och hyresgästernas perspektiv.

Läs ocksåFörsta stora hyresuppgörelsen 2024 - Balder höjer med 4,5 procent i snitt: "Rimlig kompromiss"

Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Svenska Bostäder säger att de alltid är beredda att sätta sig ner för att förhandla och komma överens.

– Men då måste det vara med en utgångspunkt att vi tar delat ansvar, inte bara att en part ska ta hela smällen, säger han.

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.

HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.

Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Hyreshöjning med 4,8 procent 2024 för Botkyrkabyggens 11 000 hyresgäster Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.