Annons

Hyreshöjning med 4,8 procent 2024 för Botkyrkabyggens 11 000 hyresgäster

Botkyrka Botkyrkabyggen höjer hyrorna med 4,8 procent nästa år. I överenskommelsen med Hyresgästföreningen höjs hyrorna med 4,5 procent 2025. "Visst blir det jättetufft för många hyresgäster, men vi är ändå nöjda med tanke på att många hyresvärdar krävt rena skräckhöjningar", säger Kattis Söderholm, förtroendevald i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Botkyrka.
Hus i Botkyrka
Foto: Botkyrkabyggen
För en lägenhet på 71 kvadratmeter blir 4,8 procents hyreshöjning cirka 338 kronor mer per månad. För de 151 lägenheter som byggts från år 2016 höjs hyrorna med 2,85 procent 2024.

Hyresgästföreningen Region Stockholm och Botkyrkabyggen har kommit överens om hyreshöjningar för de kommande två åren. Från 1 januari 2024 höjs hyrorna med 4,8 procent och 4,5 procent under 2025.

För en lägenhet på 71 kvadratmeter blir 4,8 procents hyreshöjning cirka 338 kronor mer per månad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För de 151 lägenheter som byggts från år 2016 höjs hyrorna med 2,85 procent 2024 och med 2,63 procent 2025.

Årets hyresförhandlingar har varit tuffa med rekordhöga krav på höjningar från hyresvärdar och fastighetsbolag. Gotlandshem har bland annat yrkat på 17,53 procent, och Fastighetsägarna vill höja hyrorna med 12 procent. De kommunala bostadsbolagen i Stockholm vill höja hyrorna med 7,8 procent.

Annons

Ville höja med 8,5 procent

Botkyrkabyggen yrkade inledningsvis på 8,5 procent för 2024.

Kattis Söderholm, förtroendevald i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Botkyrka är nöjd över slutresultatet, även om det innebär en hög höjning för många hyresgäster.

– Vi har haft många och långa förhandlingar under hösten, men det har varit ett bra samarbete och jag tycker att Botkyrkabyggen har varit lyhörda för våra krav. Visst kommer det att bli jättetufft för många som redan har det kämpigt med matpriser och allt annat som gått upp i pris. Men man måste väga emot att Botkyrkabyggen står inför stora renoveringar av beståndet där de flesta husen är en del av miljonprogrammen och behöver rustas upp. Att vi även har enats om en tvåårig överenskommelse ger en mer långsiktig tydlighet för hyresgästerna, säger hon.

Annons

Ser fördelar med tvåårigt avtal

Botkyrkabyggens ekonomichef Fredrik Vitrera Luiga ser stora fördelar med ett tvåårigt avtal.

– Vi har respekt för att en del hyresgäster fått en mer ansträngd ekonomi den senaste tiden och vi upplever även att Hyresgästföreningen beaktat den situation med ökade kostnader som vi som bolag har att hantera. Botkyrkabyggen har tagit ansvar, vi har gjort effektiviseringar för att få ned våra kostnader och det kommer vi att fortsätta att arbeta med. Med en hyresjustering på 4,8 procent år 2024 och 4,5 procent år 2025, så kan vi bibehålla en bra nivå på förvaltning och service till våra hyresgäster, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också Fastighetsägaren som renoverar så hyresgäster kan bo kvar: "Vi river inga kök" Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.