Annons

Första stora hyresuppgörelsen 2024 – Balder höjer med 4,5 procent i snitt: ”Rimlig kompromiss”

Stockholm Trots rejält skrammel om rekordhöga hyreshöjningar från hyresvärdar landade den första stora hyresöverenskommelsen i landet på 4,5 procent i genomsnitt för Balders cirka 3 000 hyresgäster i Stockholm. Hyresvärden ville höja med 10 procent.
Foto: Kenneth Samuelsson
"Nöjda kan vi aldrig vara med den höjningen, men när det ekonomiska läget är som det är så är 4,5 procent en rimlig kompromiss", säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Hyresvärdarna kräver rekordhöga hyreshöjningar i årets hyresförhandlingar. Gotlandshem kräver en hyreshöjning med 17,53 procent. Samtidigt kräver Fastighetsägarna Stockholm 12 procent i höjning nästa år.

Stockholms tre stora kommunala bostadsbolag Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder med cirka 75 000 lägenheter yrkar på 7,8 procent i hyreshöjning för 2024.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tuffa förhandlingar

Nu är den första stora hyresöverenskommelsen i Stockholms län klar. Efter tuffa men konstruktiva förhandlingar har Hyresgästföreningen Region Stockholm och fastighetsbolaget Balder nått en överenskommelse om hyrorna för 2024.

Och höjningen landar betydligt lägre än det första yrkandet från Balder, som ville höja med 10 procent: från 1 januari 2024 höjs hyrorna med 4,5 procent i snitt. Hyresvärden har cirka 3 000 lägenheter som finns i 13 kommuner i Stockholms län.

”Väldigt svåra tider för hyresgäster”

Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att förhandlingen har varit konstruktiv och att båda parterna har tagit hänsyn till det ansträngda samhällsekonomiska läget.

– Det har varit och är väldigt svåra tider för hyresgäster ekonomiskt och det har även varit en utmaning för hyresvärden. Det har inte varit lätta år att förhandla, men jag tycker ändå att vi har kunnat mötas i den här situationen och kunnat föra en konstruktiva diskussioner. 4,5 procent är ändå långt i från de 12 procent som många andra hyresvärdar kräver,  säger Kristoffer Burstedt.

Annons

Inget kristillägg i år

Förra året höjdes Balders hyror med i snitt 3,25 procent, inklusive ett kristillägg på 110 kronor i månaden.

I år finns inget sådant tillägg med.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det finns inga nya specialtillägg eller sånt, det är en ganska traditionell överenskommelse, säger Kristoffer Burstedt.

Niklas Dabrowski
Niklas Dabrowski, förhandlingschef för Balder.

Men Balders förhandlingschef Niklas Dabrowski säger att det tidigare kristillägget på 110 kronor numera är permanentat och inbakat i den ordinarie hyran.

– Att kristillägget nu permanentas på många håll innebär att Balders totala höjning för 2023 landade på motsvarande 4,58 % för det äldre beståndet, säger Kristoffer Burstedt.

Annons
Läs ocksåKristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Niklas Dabrowski säger att de generellt sett tycker att den genomsnittliga höjningen är rimlig, även om de kostnadsmässigt hade önskat att det blev högre.

Det är hyreshöjningen för nyproduktion som drar ner snittet till 4,5 procent. En majoritet av hyresgästerna i det så kallade gamla beståndet får en höjning på 5,45 procent.

– Genomsnittshöjningen för det gamla beståndet blir 5 procent. När det gäller beståndet med nyproduktion får de en hyreshöjning på 4 procent i genomsnitt. Den högsta höjningen för nyproduktion ligger på 4,65 procent, säger Niklas Dabrowski.

Läs också Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Rekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.