Annons

Svenska Bostäder stoppar byggen av nya takvåningar

Husby En extra våning på taket – lösningen har trendat i omgångar i Stockholms. Men nu har Svenska Bostäder satt stopp för fler projekt – de lönar sig dåligt.
Foto: Roger Rosenlund
Deiar Matti på taket till det hus takbranden bröt ut. Det ska nu byggas upp igen. Men sedan har inte Svenska Bostäder några fler projekt i samma stil. De blir ofta för dyra.

Mellan 1995 och 2005 fick 22 fastigheter i Husby påökning en våning. Sammanlagt blev det drygt hundra extra lägenheter och det gällde fram till i början av förra året då en stor brand härjade en av fastigheterna. Samtliga boende i huset fick evakueras och på sikt fler ändå. Beslut togs att samtliga kvarvarande taklägenheter skulle utrymmas för säkerhets skull. Trots att ingen brandorsak kunde hittas varken då eller nu. Först spekulerades det i om bekymret låg i takfoten. En annan teori har varit om konstruktionen med cellplast under papptaket i alla haft en betydelse i spridningsförloppet.

 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det har legat fokus på att det varit felbygge men det är byggt enligt byggnormer. Men nu renoverar vi hela husen så att de blir jättefina. På säkerhetssidan blir det bland annat brandtätningar i genomförningar, säger Svenska Bostäders ombyggnadschef Jenny Berglund.

Annons

Men några fler projekt i samma stil kommer det inte att bli. I alla fall inget i närtid. Jenny Berglund säger att en extra våning i princip är en bra idé, men att inte alla hus är gjorda för det. Det kan vara lätt att konstruera på ritbordet. I verkligheten blir det en helt annan sak. Förstärkningar och andra typer av tilläggskonstruktioner kan dra iväg ekonomiskt.

– Det är aldrig så billigt som man tror och det blir heller inte så många lägenheter, säger Jenny Berglund.

Annons
Läs ocksåMobiltelefon eller het lampa kan ha orsakat brand – dödsbo slipper betala 639 000 kronor

Det senaste projektet med extra våningar Svenska Bostäder haft var i Vårberg som Hem & Hyra kunde berätta om i början av 2016. Vid den tidpunkten byggdes extra våningar på 14 fastigheter i hela Stockholm, enligt stadsbyggnadskontoret.

Läs också Hög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.